Biztatás Szófiának

Magyarország reméli, Bulgária – miután teljesítette a feltételeket – mielőbb csatlakozhat a schengeni övezethez – mondta a Szófiába látogató Schmitt Pál. A magyar köztársasági elnök szerint Magyarország és Bulgária közös célja a közép-európai érdekek képviselete az Európai Unióban.

Munkatársunktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgária tisztes erőfeszítéseket tett a schengeni tagság eléréséért, és Magyarország reméli, hogy ez hamarosan megtörténik – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök Georgi Parvanov bolgár kollégájával folytatott megbeszélése után. Az MTI által idézett magyar államfő azt is elmondta, a közös agrárpolitika, illetve az Európai Unió kohéziós politikájának fenntartása a két ország közös európai érdeke. A bolgár Focus hírügynökség jelentése szerint Schmitt Pál mindezek mellett leszögezte, igen jók a magyar–bolgár kapcsolatok, Magyarország pedig – mintegy 1,3 milliárd eurós összértékben – Bulgária nyolcadik legnagyobb befektetője. A magyar államfő arról is beszélt, hogy a magyar elnökség alatt elfogadott Duna-, illetve romastratégia nemcsak Budapestnek, hanem Szófiának is nagyon fontos.
Georgi Parvanov bolgár államfő megköszönte Magyarországnak az európai integrációs folyamatban, illetve a NATO-tagság elérésében nyújtott segítséget. Parvanov köszönetét fejezte ki továbbá a Magyarországon élő bolgár kisebbség támogatásáért.
Schmitt Pál köztársasági elnököt hivatalos bulgáriai látogatásának másnapján egyébként ünnepélyesen, katonai tiszteletadás mellett fogadta Georgi Parvanov bolgár államfő az Alekszandr Nyevszkij téren. A magyar államfő megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, a nap folyamán pedig Cecka Cacseva asszonnyal, a Bolgár Köztársaság nemzetgyűlésének elnökével találkozott, és beszédet mondott a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamarában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.