Bocsánatkérést vár Kertésztől Mester Ákos

Védhetetlennek nevezte Kertész Ákos magyargyűlölő írását tegnap Mester Ákos, a 168 Óra főszerkesztője, aki úgy vélte, a Kossuth-díjas írónak bocsánatot kellene kérnie. Ez az eddigi legmarkánsabb vélemény a Kertész-ügyről a balliberális oldalon.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a szöveg szégyentelen és védhetetlen. Rosszul teszi, aki védeni akarja – ezt írta tegnapi jegyzetében Mester Ákos, a 168 Óra főszerkesztője Kertész Ákos múlt heti, az Amerikai Népszavában megjelent, botrányos nyílt leveléről. „Olyan ez a szörnyű szöveg, mintha nem ő írta volna, hanem önazonos, de labilis és kontroll nélküli írótársa: az idegrendszer. Mintha körbeforogna vele a fékevesztett indulat, mintha mindegy lenne már, hogy valamennyiünket beterít ez a szétspriccelt undor, düh és elkeseredés” – fogalmazott. Szerinte „Kertészt úgy kellett volna megvédeni, hogy valaki a saját politikai oldalán időben és szelíden rászól: ne csináld!”. Hozzátette: „Vagy nem szólt senki, vagy Kertészből már hiányzik a belátóképesség.” Mester Ákos megjegyezte: nem tudja, hogy jutott idáig a Kossuth-díjas író, de azt gyanítja, „olyan kiábrándítónak, kétségbeejtőnek és kilátástalannak tartja a helyzetet, hogy nincs tekintettel már semmire és senkire. Önmagára sem”. A főszerkesztő jelen helyzetben a szolidaritásnak hitt hallgatást inkább lapításnak tartja, amire most bizonyos szempontból „volna okunk”. Azonban hozzátette: „Kicsit jobb lenne a helyzet, ha Kertész Ákos legalább annyit mondana: bocsánat.”
Ismeretes, Kertész Ákos a következőket írta az Amerikai Népszavába: „A magyar genetikusan alattvaló. (…) A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. (…) Ma már a második világháború borzalmaiért, a holokausztért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!”
Eközben L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke az MTV tegnap reggeli műsorában a Fidesz-frakció álláspontját ismertetve „méltatlannak, igazságtalannak és történelmietlennek” nevezte Kertész írását. Ugyanakkor hozzátette: nem viszi a kulturális bizottság elé az ügyet, mert a parlament nem erkölcsi vagy szakmai ítélőbizottság, hanem törvényalkotási fórum. A Kertész Ákos állami kitüntetéseinek és budapesti díszpolgári címének esetleges viszszavonását firtató kérdésre a fideszes politikus óvatoskodóan válaszolt, szerinte esztétikai kérdésről van szó, és külön kell választani a művészeti és a közéleti szerepvállalást.
Ezzel szemben a lapunk által korábban megkérdezett jogi szakértő szerint mindez nem esztétikai, hanem büntetőjogi kérdés, és a magyargyűlölő mondatok kapcsán fölvetődik a közösség elleni izgatás gyanúja, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.