Bőröndben érkeztek a milliók

Húszmillió dollárnak megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el afrikai vezetőktől Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök és hivatalának egykori vezetője, Dominique de Villepin volt miniszterelnök – állítja az az ügyvéd, aki valaha Chirac alkalmazásában állt, és jelenleg Nicolas Sarkozy államfő tanácsadója.

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Bourgi több francia sajtóorgánumnak nyilatkozva elmondta, 20 millió dollárra becsüli azt az összeget, amelyet ajándékok kíséretében küldtek afrikai államfők Jacques Chiracnak az 1980–90-es években (annak párizsi polgármestersége idején), illetve a 2002-es elnökválasztási kampány finanszírozására. Az ügyvéd szerint rendszeresen az ő feladata volt a bőröndökben érkező pénzek átadása az elnöknek, illetve a miniszterelnöknek. Egy bőrönd legalább egymillió dollárnak megfelelő összegű pénzt tartalmazott. Öt afrikai vezetőt – Abdoulaye Wade (Szenegál), Blaise Compaoré (Burkina Faso), Laurent Gbagbo (Elefántcsontpart), Denis Sassou Nguesso (Kongó) és Omar Bongo (Gabon) – meg is nevezett, akik mindannyian jártak Villepin irodájában, s összesen 10 millió dollárt küldtek Chirac 2002-es kampányának finanszírozására. Bizonyítékokkal ugyanakkor nem szolgált, mert szerinte „ezen a területen soha nem marad semmilyen nyom”. Bourgi azt állította, hogy afrikai kenőpénzek elfogadása a korábbi elnökök idején is bevett gyakorlat volt.
A volt elefántcsontparti elnök egykori helyettese megerősítette, hogy Gbagbo hárommillió euróval támogatta Chirac 2002-es kampányát, a szenegáli elnökség szóvivője viszont szemenszedett hazugságnak nevezte Bourgi vádjait. Dominique de Villepin a képzelet szüleményének minősítette a „bőröndakcióról” szóló történetet, s jelezte, hogy Chirachoz hasonlóan rágalmazásért feljelentést tesz. Az ellenzéki szocialisták vezetője, Martine Aubry úgy vélte, az ügy része a kormányzópárton belüli belső leszámolásnak. Villepin nemrég jelentette be, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, amelyen Nicolas Sarkozy jobboldali riválisa lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.