Bravúr a javából, él a remény

Kulcsjátékosai nélkül is kimondottan jól játszott a magyar labdarúgó-válogatott tegnap a Svédország elleni Eb-selejtezőn, s Rudolf Gergely 90. percben szerzett góljával 2-1-re nyert, amivel életben tartotta az esélyét a továbbjutásra. A csoport másik két meccsén Finnország–Moldova 4-1, a Hollandia–San Marino 11-0.

Deák Zsigmond
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napja a feleségem közölte, úgy érzi, 1-0-ra megverjük a svédeket. Egy kedves barátom tegnap reggel ugyanezt érezte, az egyik kollégám viszont 4-4-es döntetlent álmodott meg: „Koman távoli bombája párját ritkította, de a végén a svédek egyenlítettek, úgy rémlik, nem Ibrahimovic.” Mit lehet erre mondani? Legfeljebb anynyit, hogy tudat alatt vagy felett, de sokan sokat foglalkoztak mostanában a magyar labdarúgó-válogatott kulcsfontosságú Eb-selejtezőjével.
A kincstári optimizmust, avagy a „szív hangjait” azért alaposan hűthette, hogy például felforgatott védelmünk négy tagja együtt alig többször húzhatta fel a meccs előtt a címeres mezt (harmincszor), mint ahány gólt egyedül Zlatan Ibrahimovic lőtt háromkoronás mezben (huszonnyolcat). Ehhez képest a mieink kezdtek jobban, de a némi meglepetésre csapatba került Pintér Ádámnak szép előretörése után hiába „szedték fel az ütőjét”, a szlovén játékvezető, Damir Skomina sípja néma maradt. Nem úgy a 18. percben, amikor Wendt kezezése miatt – jogos – büntetőt ítélt, ám Hajnal Tamás, az újdonsült csapatkapitány a jobb kapufa és a felső léc találkozására vágta a labdát. Ezután feléledtek a svédek, Elmander laposan telibe trafálta a bal kapufát, az ismétlésébe pedig beleléptek, majd Källström szabadrúgását védte bravúrral Király.
Nem ezért, de bő félóra elteltével kapott egy „finomat” Ibrahimovictól (lehet, az ellenfél klasszisa emlékezett a 2002-es stockholmi meccsre, amikor kapusunk gólszerzés közben letarolta őt), az eset végére egy kissé szigorú sárga lap tett pontot. Koman labdavesztését követően Elmander nagy helyzetben mellé lőtt, a magyar publikum megkönnyebbült sóhaját kisvártatva diadalüvöltés váltotta fel: a 44. percben Rudolf ugratta ki Szabicsot, aki Isaksson fölött okosan a jobb alsó sarokba perdített (1-0). Sajnos ekkor még csak a félidőnek lett vége…
A svédek idegességéről árulkodott, hogy szünet után Wendt roszszul adott haza, ám Rudolf Isaksson lábába lőtt. Kár volt érte, mert a 60. percben némileg váratlanul egyenlítettek a vendégek: Elmander hozta helyzetbe Wilhelmssont, aki a kapu közepébe gurított (1-1). Mintegy jeladásként átvették az irányítást a skandinávok, sorban vezették a támadásokat.
A hajrában azonban tegnap mégis mi örülhettünk. Koman negyven méterről még a kapu fölé ívelt, ám a 90. percben Rudolf Priskin beadásából megszerezte a 2-1-es győzelmet. Bravúr a javából!
A nemzetközi élvonalba tartozó csapatot tétmérkőzésen utoljára 1995-ben győztünk le, akkor is a svédet. A tegnapi győzelem erkölcsi értékét már önmagában ez a körülmény megmutatja. De számszerű értékét is meghatározhatjuk. Pontszámban befogtuk a svédeket, ám amíg nekik még három, nekünk már csak két meccsünk van hátra a sorozatból. Azt a kettőt hozni kell kedden Moldova, majd októberben Finnország ellen, s szurkolni, hogy a svédek lehetőleg a finnek és a hollandok ellen se nyerjenek (San Marino ellen ezt nem remélhetjük). A pontegyenlőség is nekik kedvez, az egymás elleni jobb gólkülönbség (3-2) miatt. De ne szaladjunk enynyire előre! Van okunk rá, hogy élvezzük a régóta várt siker ízét.
– Fizikailag erőn felül teljesítettünk, a végére nagyon elfáradtunk, de ebben az állapotban is a győzelemre játszottunk. Nagyon nagy öröm, hogy a hajrában végre mi voltunk eredményesek. Nyerő típusú játékosok alkotják a válogatottat, ez döntött a javunkra – értékelt röviden Egervári Sándor szövetségi kapitány.
Kollégája, Erik Hamrén természetesen csalódott volt, ám azt nem mondhatta, s nem is mondta, hogy ne lett volna megérdemelt a magyar győzelem.

Eb-selejtezők. A lapzártáig véget ért mérkőzések. A csoport: Azerbajdzsán–Belgium 1-1, Törökország–Kazahsztán 2-1. B csoport: Oroszország–Macedónia 1-0, Andorra–Örményország 0-3. D csoport: Fehéroroszország–Bosznia-Hercegovina 0-2, Luxemburg–Románia 0-2. F csoport: Izrael– Görögország 0-1, Grúzia–Lettország
0-1, Málta–Horvátország 1-3. I csoport: Litvánia–Liechtenstein 0-0.

Magyarország–Svédország 2-1 (1-0) Puskás-stadion, 20 000 néző, v.: Skomina (szlovén) Gól: Szabics (44.), Rudolf (90.), illetve Wilhelmsson (60.).
Magyarország: Király – Varga, Lipták (Sándor, 74.), Korcsmár, Laczkó – Pintér, Elek – Koman, Hajnal (Stieber, 66.), Rudolf – Szabics (Priskin, 87.).
Svédország: Isaksson – Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt – Svensson (Elm, 53.), Källström – Sebastian Larsson (Toivonen, 68.), Elmander, Wilhelmsson – Ibrahimovic.

Az E csoport állása
1. Hollandia 7 7 – – 32-5 21
2. Svédország 7 5 – 2 21-8 15
3. Magyarország 8 5 – 3 20-14 15
4. Finnország 7 3 – 4 15-12 9
5. Moldova 7 2 – 5 8-13 6
6. San Marino 7 – – 7 0-33 0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.