Bravúr vagy búcsú az Eb-től

A svédektől Zlatan Ibrahimovic és Erik Hamrén szövetségi kapitány magabiztosan mondta, hogy győzelmet vár, Rudolf Gergely szerint nincs vesztenivalója a magyar futballválogatottnak a ma esti Európa-bajnoki selejtezőn. Pedig dehogy nincs: éppen az utolsó esély veszhet el a jövő évi Eb-szereplésre.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi napokban jól körüljártuk a Magyarország–Svédország Eb-selejtezőt, tegnapra az érintettek végső fogadkozásai maradtak. A mieinkről Rudolf Gergely úgy fogalmazott, mivel a csapatot rengeteg sérülés és eltiltás sújtotta, az esélyesség terhe a vendégeket nyomja. „Nincs mit veszítenünk, aggódjanak ők, mi csak nyerhetünk ezen a meccsen” – mondta a Panathinaikoszhoz került csatár. Egervári Sándor szövetségi kapitány kijelentette: nem aggódik a sok hiányzó miatt, mert akik pályára léphetnek ma 19.45-től a Puskás-stadionban, azokon komoly elszántságot tapasztal. „A győzelmi kényszer ellenére nincs plusz nyomás a játékosokon. A döntetlennel nem egyeznék ki, mert mindig győzelemre játszunk, legyen az ellenfél Spanyolország, Hollandia vagy éppen Svédország. Persze nyerni nem mindig sikerül” – mondta a magyar szakvezető, aki bejelentette, amit keddi számunkban már megírtunk: Hajnal Tamás lesz a csapatkapitány. Svédországban egy éve
2-0-ra kapott ki a magyar együttes, a csoport végeredményénél azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol. Tehát egygólos siker csak akkor megfelelő a 2. hely eléréséhez, ha a svédek még további pontokat veszítenek.
De hol van az az egy gól? Ha ránézünk a kényszerből átszervezett védelemre (Király – Varga J., Lipták, Korcsmár, Laczkó – Koman, Elek, Hajnal, Stieber – Rudolf, Szabics), akkor nem lehetünk nyugodtak. Varga egyszer szerepelt a jobbhátvéd posztján, Liptákot kitették a Videotonból, Korcsmár másodszor lesz válogatott, Laczkó nem életbiztosítás a bal oldalon. S nekik kellene megállítaniuk Ibrahimovicot. Tényleg nincsen vesztenivalónk.
(Az E csoport további programja: Hollandia–San Marino, Finnország–Moldova. A többi Eb-selejtezőről tegnap olvashattak.)

Zene füleiknek. Zlatan Ibrahimovicot a bírálói faragatlannak tartják, ám a svédek tegnapi sajtótájékoztatóján barátságos arcát mutatta. A közös futballmúltban betöltött szerepéről hiába gyomrozták több irányból, minden kérdésre ugyanazzal a klisével kezdte a válaszát: nem számít, mi történt korábban, minden mérkőzés teljesen más. Megerősítette, hogy egészséges. „Több edzést végigdolgoztam, felkészülési meccsen játszottam kilencven percet, ugyanerre készülök Budapesten is, sőt a hosszabbításban is a pályán leszek” – jegyezte meg, talán arra is célozva, hogy ellenünk kétszer is a ráadásban döntött. Amikor arról kérdezték, milyen eredménnyel lenne elégedett, ezt mondta: „Győzni akarunk, mert be akarjuk fogni a hollandokat a csoport élén.” Derültséget kiváltva az egyik zenei újság főszerkesztője megajándékozta egy Puskás CD-vel. Ibrahimovic vette a lapot, közös fotó is megörökítette a lemez átvételét…
Erik Hamrén szakvezető rokonszenves alkat, s ő is győzelmet vár, azzal a kiegészítéssel, csak a meccs alakulása alapján lehet a döntetlent sikernek vagy kudarcnak értékelni. „Nehéz megítélni, hogy milyen formában van a csapatom. Szerda este, még odahaza, jó hangulatú edzést tartottunk. A lényeg, hogy működjön az alapjátékunk, akkor egy-egy gyengébb teljesítményt az elszántsággal lehet ellensúlyozni. Mint a zenében. Ha a ritmust mindenki érzi, akkor tisztán szól a muzsika.” Amikor arról faggatták, nincs-e ellentmondás Ibrahimovic zsenialitása és a svéd labdarúgás színvonala között, nekünk is kedveskedett: „A kis országokban ritkán bukkan fel egyszerre több világklasszis. Önöknek volt részük ezen áldásban, remélem, Zlatan mellé is egyre többen nőnek fel.”

Az E csoport állása

1.

Hollandia

6

6

-

-

21-5

18

2.

Svédország

6

5

-

1

20-6

15

3.

Magyarország

7

4

-

3

18-13

12

4.

Finnország

6

2

-

4

11-11

6

5.

Moldova

6

2

-

4

7-9

6

6.

San Marino

7

-

-

7

0-33

0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.