Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Budai: Milliárdokat spórolt az állam

Munkatársunktól
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézzelfogható eredményei is vannak az elszámoltatásoknak: az utóbbi néhány hónapban három vizsgálat eredményeként összesen 30,5 milliárd forintot spórolt az állam – jelentette be Budai Gyula kormánybiztos. Mindhárom vizsgálat alapja olyan szerződés volt, amelyet még az előző kormányzat kötött. Bár Budai szerint a politikai felelősség megállapítása fontos kérdés, a legfőbb mégis az, hogyan tudják az állami forintokat visszaszerezni. A legnagyobb öszszeg a péti Nitrogénművek Zrt.-t érintő vizsgálat kapcsán folyt be. Budai elmondása szerint a péti Nitrogénművek Zrt. kapcsán a feltárt probléma az volt, hogy a társaság egy 52 millió eurós és egy 10 milliárd forintos kölcsönt kapott állami garanciával úgy, hogy nem volt megfelelő fedezet biztosítva az állam részére. A cég már teljes egészében előtörlesztette a Magyar Fejlesztési Bank felé fennálló, jogszabály alapján, illetve egyedileg nyújtott, állami készfizető kezességgel biztosított hiteleit, ami forintra átszámítva meghaladja a 23 milliárd forintot. Az MFB egyébként a hatóságokhoz fordult pénzmosás gyanújával, hogy kiderüljön: hogyan tudott hirtelen ekkora összeget törleszteni a péti Nitrogénművek – fűzte hozzá.
A Budai Gyula által ismertetett másik vizsgálat a vakcinagyártó Omninvesthez kötődik. A cég kamatostól visszafizette azt az összeget, amelyet állami támogatásként kapott, ám nem arra fordította, amire a szerződés szerint kellett volna. Ez – a kamatokkal együtt – 2,5 milliárd forintot jelent. A harmadik tétel az IKR Zrt.-hez kapcsolódik, ez az egyik legnagyobb hazai agrárpiaci integrátor. A társaság korábban 6,2 milliárd forintos hitelt kapott kereskedelmi bankoktól 80 százalékos állami garanciával. Kiszámítva tehát ötmilliárdot hívhattak volna le a pénzintézetek a cég – Budai információi szerint – csőd közeli helyzete miatt. A kormánybiztos már kezdeményezte a nemzetgazdasági miniszternél, hogy az előző kormány által kötött, a kezességi szerződésről szóló szerződést mondják fel, tekintsék semmisnek. Ez tehát azt jelenti: ez az ötmilliárd forint az államnál maradt.
Az MSZP szerint a kormány csak a „megbukott gazdaságpolitikájáról” próbálja elterelni a figyelmet Budai Gyula „akciózásaival”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.