Célegyenesben a miskolci CineFest

Muray Gábor
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónap múlva már javában peregnek a filmek a CineFesten, a versenyprogram ismeretében leszögezhetjük: különösen erős lesz a miskolci nemzetközi filmfesztivál, amely az idén Szőts István munkásságának állít emléket. Azt csak remélni lehet, hogy a döntéshozók időben felismerik, az ország nyilvánvalóan legjobb filmszemléjét rangjához méltóan kell támogatni.
Évről évre erősebb a filmes program, hagyományaikhoz híven az idén is bemutatják a legjobb tengerentúli független filmeket, ismét lesz Sundance-díjazott, Cannes-t is megjárt versenymű, a Martha Marcy May Marlene, amellyel Miskolc még az amerikai mozipremiert is megelőzi. Részt vesz a fesztiválon Karl Markovics első rendezése, a nemrég Szarajevót nyert Atmen (Lélegzet), a nyitófilm pedig a minden bizonnyal Oscar-esélyes Help (Segítség) lesz. Magyar koprodukció is versenyez: Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című filmje nemrég rendezői díjat kapott Locarnóban. Versenyen kívüli nagy dobás az Oscar-díjas Gus Van Sant Restless (A nyugtalanság kora) című filmje, amely Cannes-ban az Un certain Regard nyitóműve volt. Gus Van Sant filmjét nem sokkal az amerikai premier után mutatják be – Magyarországon egyedül – a CineFesten.
2011 szeptemberétől, először a hazai filmfesztiválok történetében, négytagú nemzetközi ökumenikus zsűri értékeli a filmeket, a fesztivál szervezői a Cineclassic sorozatban az éppen 70 éve készült mesterművel, az Emberek a havasonnal és a film jövőre 100 éve született rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.