Cheruiyot duplázott, amerikai váltósiker

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vivian Cheruiyot a hosszútáv királynője. A kenyai futónő a 10 000 méter után 5000-en is diadalmaskodott a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon. Hazai udvartartása is elsőrangú, a maratonival együtt a kenyai hölgyek a három hosszútáv kilenc érme közül egyetlenegyet engedtek át más nemzetnek. Tegnap 5000 méteren az egyébként világcsúcstartó etióp Meseret Defar ért be harmadikként. A győzelemre viszont esélye sem volt, Cheruyiot az utolsó előtti körben ellépett társaitól, s nagy fölénnyel ért célba.
Sprinttávon az amerikai Carmelita Jeternek viszont nem sikerült a duplázás: a 100 méter világbajnoka 200-on tegnap „csak” második lett. Szégyenkeznie persze nem kell, Veronica Campbell-Brown, a szám kétszeres jamaicai olimpiai bajnoka előzte meg, a harmadik helyen pedig a legutóbbi három vb győztese, Allyson Felix futott be.
A férfiaknál a 4x400-as váltót a várakozásoknak megfelelően az amerikaiak nyerték, az egyéni versenyben ezüstérmes Lashawn Merritt utolsó emberként ugyan csak harmadikként váltott, de a célegyenesben gond nélkül megelőzte dél-afrikai és jamaicai ellenfelét. Dél-Afrika második helye így is nagy meglepetés. Férfi távolugrásban a címvédő amerikai Dwight Phillips győzött 8,45 méterrel, 2003 óta negyedik vb-aranyát gyűjtötte be.

Eredmények. Férfiak, 4x400 m: 1. Egyesült Államok 2:59.31 p. Távolugrás: 1. Dwight Phillips (Egyesült Államok) 8,45 m. Súlylökés: 1. David Storl (Németország) 21,78 m (Kürthy Lajos a selejtezőből nem jutott döntőbe). Nők, 200 m: 1. Veronica Campbell-Brown (Jamaica) 22.22 mp. 5000 m: 1. Vivian Cheruiyot (Kenya) 14:55.36 p. Gerelyhajítás: 1. Marija Abakumova (Oroszország) 71,99 m.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.