Cozma-ügy: szökésben a negyedrendű vádlott

Elmenekült a rendőri intézkedés elől, és azóta is szökésben van Pál Gábor, a Cozma-ügy negyedrendű vádlottja. Pál Gábort a rendőrség akarta előállítani, mert lakhelyelhagyási tilalmát a Győri Ítélőtábla előzetes letartóztatásra szigorította, így újra börtönbe kellett volna vonulnia.<br />

Velkei Tamás
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivonta magát a rendőri intézkedés alól és elmenekült, ezért körözést adott ki a rendőrség a Cozma-ügy negyedrendű vádlottja, Pál Gábor ellen – közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, hogy az eset még kedden történt, azóta a rendőrség nagy erőkkel keresi Pál Gábort, folyamatosan figyelik ismert tartózkodási helyeit.
Pál Gábort júniusban a Cozma-ügyben első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság bűnösnek ítélte társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért ötéves börtönbüntetést szabott ki rá. Pál Gáborral és az ötödrendű vádlott Bihari Csabával szemben a megyei bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, feloldva addigi előzetes letartóztatásukat. Az ítélet ellen azonban az ügyész fellebbezést nyújtott be a másodfokon eljáró Győri Ítélőtáblához.
Az ítélőtábla helyt adott az ügyész indítványának, és elrendelte a negyedrendű vádlott újbóli előzetes letartóztatását (Bihari Csaba esetében helybenhagyta a bíróság határozatát, vele szemben továbbra is lakhelyelhagyási tilalom van érvényben). Pál Gábor előzetes letartóztatását azért tartotta indokoltnak a bíróság, mert korábban három bűncselekmény miatt is jogerősen elítélték. A vádlott a feltételes szabadlábra helyezési idő alatt követte el a Cozma-ügyben az újabb bűncselekményt, ezért az ítélőtábla kizárta a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből. – A jogerős határozatot augusztus 29-én küldte meg a bíróság a VII. kerületi rendőrkapitányságnak; az intézkedés során történtekről azonban még nem érkezett meg az írásbeli rendőri jelentés – magyarázta lapunknak Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője.
Lehner Béla, a vádlott kirendelt védője lapunknak elmondta: utoljára június végén találkozott védencével, amikor Pál Gábor interjút adott egy kereskedelmi televíziónak, azóta nem látta. Kifejtette: a társadalomra való veszélyességét a vádlott tette minden bizonnyal rossz fényben tünteti fel, még ha a büntetési tétel ezzel nem is nő.
Ugyanakkor ha Pál Gábor erőszakot is alkalmazott a rendőrökkel szemben, hivatalos személy elleni erőszak miatt felelnie kell.
Marian Cozmát, a veszprémi kézilabda- klub román játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a helyi Patrióta lokál előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.