Csapó, Etyek

Kárpáti György
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb egy fürdőszoba torzója előtt álldogálunk, majd egy hálószoba, aztán egy motoros jelenet (képünkön) díszleteibe csöppenünk. Mindkét kulisszában fiatalok szorgoskodnak, szemmel láthatóan túlzottan belemerülnek a munkába ahhoz, hogy idegenek jelenléte kizökkentse őket. S ez így is van rendjén. Mégis, van valami megunhatatlan abban, ha a mozgókép szerelmese bekukkanthat a színfalak mögé. Az etyeki mesterkurzus, a Budapest Cinematographer Masterclass (BCM) részvevői az etyeki Korda Filmstúdióban kora reggeltől késő estig tanulják a szakmát, tolják a kamerát, hallgatják mestereik instrukcióit, figyelik a kontrollmonitoron munkájuk eredményét.
A kezdő és még egyetemi tanulmányaikat végző operatőrhallgatóknak megrendezett eseményen idén negyvenkét fő vesz részt a világ minden tájáról. Van itt diák Ausztráliából, Indiából és az Egyesült Államokból is, ám összeköti őket a film szeretete és annak univerzális nyelve. A 16 ösztöndíjas operatőr a felépített díszletekben egy-egy jelenetet készít el, a 26 megfigyelő operatőr pedig segít a jelenetek beállításában, világosításában, és egyben ők a jelenetek szereplői is. A meghívottak mezőnyét a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Magyar Operatőrök Társasága erre felkért operatőrei állították össze, előzetesen elküldött demoanyag alapján. Az augusztus 28-tól szeptember 10-ig zajló esemény két mestertanára Zsigmond Vilmos és Ragályi Elemér. Az elmúlt húsz év során olyan elismert szakemberek vezették a kurzusokat, mint Kovács László, Billy Williams és John Schwartzman. Az esemény a rangos operatőröknek is köszönhetően vált világszerte elismert tanfolyammá. A diákok figyelmesen hallgatják az instrukciókat, Zsigmond Vilmos és Ragályi Elemér pedig olyan lelkesedéssel segíti őket, mintha nem évtizedek óta csinálnák már ezt. Egyszer csak feltűnik Andy Vajna is, belenéz a muszterekbe, beszélget a vezető tanárokkal. Mindenki a filmért van itt, s a főszerepet nem is lehet elvenni a mozgóképtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.