Csökkent a parlagfű pollenszórása

Hírösszefoglaló
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, így a napok óta érvényben lévő fekete, azaz ötödik szintű riasztást tegnap mindenhol visszavonták, és a legtöbb helyen sötétbordó fokozatra enyhítették – adta hírül az országos tisztiorvos a Facebook-oldalán. A távirati iroda beszámolója szerint a városok többségében a hét szinte minden napján nagyon magas értékeket mértek. A parlagfű pollen riasztási rendszer térképe szerint az ország túlnyomó részén továbbra is naponta köbméterenként kétszáz-ötszáz pollenszem lehet a levegőben. Egy fokkal enyhébb, de még mindig a parlagfű nagyon magas pollenszórását jelző, bordó riasztás van érvényben több nagyvárosban – Zalaegerszeg, Szombathely, Győr, Salgótarján, Gyöngyös, Szeged – és környékén. Eger és Tatabánya körzetében már csak a hatfokozatú riasztási skála szerinti harmadfokú, vörös riasztás van érvényben, vagyis naponta ötven és száz között lehet egy köbméter levegő pollenszemtartalma – látható a pollen riasztási rendszer térképen.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, az úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és körülbelül 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A július 1-jén kezdődött ellenőrzéseket és bírságolásokat az első fagyok beálltáig végzik a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy az allergén gyomnövényt le nem kaszáló ingatlantulajdonosok, illetve -használók még a következő hetekben is számíthatnak bírságolásokra. Külterületen egy hektár parlagfüves terület esetén a bírság összege 50 ezer és 150 ezer, míg belterületen 750 ezer és ötmillió forint között lehet.
A következő napokban várhatóan további csaknem kétezer hektárnyi földön végzik el a kényszerkaszáltatást. A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, ezért a bírságok kiszabása későbbre tolódik. Az MGHSZ közlése szerint országosan általános tapasztalat, hogy az érintett területek tulajdonosai egyre inkább betartják az előírásokat. A földhasználók láthatóan nagyobb figyelmet fordítanak a parlagfű-mentesítésre, igyekeznek a hatósági intézkedések előtt eleget tenni kötelezettségüknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.