Dale Farm mellett emelt szót az ENSZ

Győr Ágnes
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Basildon betartja a törvényeket, amelyeket a vándorok (travellers) megszegtek – közölte az angliai város tanácsa azután, hogy a napokban az ENSZ ismét felszólította a testületet, hogy ne üríttessék ki Európa legnagyobb vándortáborát. A lapunkhoz eljuttatott levél szerint a tervezett akciónak semmi köze az érintettek életstílusához, illetve a közösség hátteréhez, s a tanács hasonlóképp járna el bármelyik állampolgár ellen, aki engedély nélkül építkezik zöld területre. Tony Ball, a tanács elnöke hozzátette, az önkormányzat tíz éve próbál megoldást találni arra, hogy a helyieket (körülbelül 400 embert) ne kelljen erőszakkal kilakoltatni. Az utazók azonban mindvégig megtagadták az együttműködést – hangsúlyozta.
Az angliai Dale Farmot az 1970-es években kezdték el benépesíteni romániai cigányok és a vándorcigányok életmódját követő írek, s mára körülbelül ezer lakójával Európa legnagyobb vándortáborává nőtte ki magát. Az önkormányzat és a helyiek közt azután kezdődött el a jogi csatározás, hogy az egyik ír család megvett és beépített egy, már a szomszédos Crays Hill védett zöldövezetéhez tartozó parcellát. Bár az önkormányzattal vívott évtizedes jogi csatát 2009-ben elvesztették az utazók, folytatták a terjeszkedést és az illegális építkezéseket a zöldövezetben.
Basildon néhány hónapja döntött úgy, hogy kiürítteti az érintett parcellákat. Hivatalosan múlt szerda éjfélig kellett volna az érintetteknek elhagyniuk otthonaikat, ezt azonban nem tették meg. Továbbra is kitartanak amellett, hogy ha kell, erőszakkal védik meg a tábort. Úgy tudjuk, több ezer aktivista csatlakozhat hozzájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.