Derűt hozók

Makrai Sonja
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizedik évébe lépett a nyíregyházi Vidor fesztivál, a derű és a vidámság országos seregszemléje. A térség egyetlen összművészeti rendezvénye hiánypótló színházi fesztiválnak indult kerek egy évtizede – mára a régió legnagyobb összművészeti seregszemléjévé nőtte ki magát, szerte az országból fogadja a visszatérő látogatókat, sőt, Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiváljaként aposztrofálják. Elérte, amit a szervezők a legelején célul tűztek: szerves része lett a környező települések kulturális életének. Mielőtt így nyárutón az élet visszatérne a rendes kerékvágásba, az őszi nekiiramodás előtt felbolydul a Nyíregyháza és a környék települései. A derűs képhez persze hozzátartozik, hogy ebben a térségben a Vidor szinte az egyetlen színvonalas szórakozási lehetőség, amely az ország legszegényebb régiójában aligha működhetne máshogy, mint ingyenesen. A fesztivál szervezői nem véletlenül építették fel a koncepciót eleve így, a programokat pedig kiterjesztették a környező falvakra, Nyíregyháza vonzáskörzetére is. Ilyenkor, augusztus végén néhány napig bábszínházak, utcaszínházi társulatok visznek színt a legszegényebb falvakba is ekhós szekereikkel. Generációtól függetlenül mindenki részese akar lenni a zsongásnak. Aki nem jut be a színházi előadásokra, az a főtéren talál magának kedvére való mutatványos produkciót, zenés programot.
Persze az idén a Vidor is megérezte a kulturális elvonásokat, karcsúbb a kínálat a megszokottnál, de a lehetőségekhez képest így is kihozták a szervezők a maximumot a fesztiválból. A világzene olyan nagyságait sikerült megnyerni, mint a visszatérő flamand Trio Rosenberg, az Acquaragia Drom, az angol, japán, kubai tagokat felsorakoztató Ska Cubano fellépése pedig még csak ezután következik. Magyar részről is a műfaj legjobbjai váltják egymást; a Técsői Banda, a Parno Graszt már elhúzta a saját nótáját, de a következő napokra is jut a jó zenéből bőven. Itt lesz Ferenczi György és bandája, a rendhagyó prímástalálkozó gárdája és persze nem maradhat el a Csík Zenekar és Lovasi András közös koncertje sem.
A színházi programba nemcsak kőszínházak, de független alkotócsoportok is meghívást kaptak. Önironikus, abszurd színházi eszközökkel operáló túlkarikírozott és a ripacskodás határait súroló előadások egyaránt helyet kaptak a versenyben. Szombaton tartják a színházi versenyprogram díjkiosztó gáláját, amelyen kiderül, a Makk Károly vezette zsűri melyik előadást, színészt ítéli az idei Vidor fesztivál legjobbjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.