Dodonai EBRD-tanulmány

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb a kelet-közép-európai országok helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben, mint a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni válságidőszakban volt, de mindenképpen fennáll a térségi gazdasági növekedés lefulladásának kockázata – állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban kiadott értékelésében. A távirati iroda által idézett anyag megállapítása szerint több nagy gazdaság, különösen Magyarország, Bulgária, Románia, Oroszország és Ukrajna növekedési üteme lassult markánsan. Az EBRD főközgazdászának irodája által összeállított helyzetértékelés a Lehman-válság óta történt javulások közé sorolja a bank tevékenységi területéhez tartozó országok külső fizetési pozíciójában végbement jelentős kiigazításokat, a bankrendszerek feltőkésítését és azt, hogy jelenleg nincsenek kipukkadásra váró árfolyambuborékok. Romlott a helyzet ugyanakkor abban a tekintetben, hogy most kisebb a költségvetési mozgástér, a nem teljesítő hitelek aránya még mindig magas, és a nemzetközi közösség pénzügyi segítségnyújtási képessége is csökkenhetett, jóllehet az átalakuló gazdaságok mérete csekély a Nemzetközi Valutaalap mozgósítható forrásaihoz mérve. A JP Morgan friss prognózisa Magyarországon az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,3 százalékos reálnövekedést valószínűsít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.