Döntős Pars, kizárt Bolt

Munkatársainktól
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő kenyai tarolással kezdődött Teguban az atlétikai vb: a női maratoni és a női tízezer méter eredményhirdetésénél is az afrikai ország versenyzői álltak a dobogó mindhárom fokán. Ezután a 20 km-es férfi gyaloglás azonban már orosz szám lett, a férfi tízezer méter pedig etióp, utóbbi úgy, hogy Ibrahim Jelian az utolsó métereken verte meg a brit – amúgy szomáliai születésű – Mo Faraht.
Ezelőtt számunkra azonban a férfi kalapácsvetés selejtezője volt a legfontosabb, ahol 77 méternél húzták meg a döntőbe jutáshoz szükséges szintet. Pars Krisztiánnak nem kellett sokáig izgulnia, mert első kísérletére 77,21-ig hajította a szert. Az athéni olimpiai bajnok japán Murofusi Kodzsi elsőre 78,56-ot, a fehérorosz Pavel Krivicki harmadikra 78,16-ot, a német Markus Esser elsőre 77,60-at, a sydney-i ötkarikás aranyérmes lengyel Szymon Ziólkowski másodikra 77,19-et dobott, a többiek 77 méter alatt maradtak, de a mai döntőben persze ettől még tizenketten állnak dobókörbe. Köztük a pekingi olimpiai bajnok és címvédő szlovén Primoz Kozmus, aki a selejtezőben 76,54-gyel csak a 10. lett. Az idén már 80,31-et elért amerikai Kibwe Johnson 75,06-tal, az Európa-bajnok szlovák Libor Charfreitag 72,20-szal kiesett, miként sajnos Németh Kristóf is 74,09-cel.
A döntősök közül az idén Krivicki dobta a legnagyobbat, 80,67-et, utána Pars következik 80,63-mal, ám honfitársunk sokkal kiegyensúlyozottabban versenyzett. Kozmus csak 77,17-nél tart, de őt soha nem lehet leírni.
Pars mindenesetre a selejtező után még nem nézett előre a döntőre: „Örülök, hogy sikerült elsőre megdobnom a szintet, így terveztem. A dobás kicsit lazára sikerült, nem indultam elég gyorsan a különben nagyon jó körben. A dobókör amúgy ismeretlen volt, mivel a stadionban nem tudtunk edzeni. A selejtezőben sem volt sok lehetőség bent melegíteni, még forogni sem engedtek, csak két dobást lehetett végrehajtani. De az a lényeg, hogy rögtön sikerült a szint. Jól érzem magam, a döntőre jó tapasztalatokat adott a selejtező” – fogalmazott a Dobó SE versenyzője.
Ami a további magyar indulókat illeti, Kazi Tamásnak is kijár a dicséret, hiszen 800 méteren előfutamából a második helyen jutott tovább, az elődöntőben pedig három ellenfelét megelőzve ötödikként zárt. A döntőbe a három elődöntős futam első két helyezettje, valamint idő alapján még ketten jutottak be, erre Kazinak nem volt esélye. Női tízezer méteren Papp Krisztina 16. lett, férfi 110 gáton Baji Balázsnak egy futása volt, női súlylökésben Márton Anita nem került döntőbe.
Tegnap zárásként a vb slágerszáma, a férfi 100 méter döntője nem akármilyen csattanót hozott: napjaink első számú atlétája, Usain Bolt a rajtnál kiugrott, így a szabályok értelmében kizárták! Honfitársa, Johan Blake azonban az aranyat megmentette Jamaicának.

Eredmények. Férfiak, 100 m: 1. Johan Blake (jamaicai) 9,92 mp; 10 000 m: 1. Ibrahim Jelian (etióp) 27:13:81 p; 20 km gyaloglás: 1. Valerij Borcsin (orosz) 1:19:56 ó; tízpróba: 1. Trey Hardee (amerikai) 8607 pont. Nők, 10 000 m: 1. Vivian Cheruiyot (kenyai) 30:48:98 p; maratoni: 1. Edna Kiplagat (kenyai) 2:28:43 ó; távolugrás: 1. Brittney Reese (amerikai) 6,82 m; diszkoszvetés: 1. Li Jan-feng (kínai) 66,52 m.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.