Drágább tejet jósolnak a szakértők

Dénes Zoltán
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapon belül jelentősen nőhet a kereslet az Európai Unió tejpiacán, ami a nyerstej-árak emelkedésében mutatkozik majd meg – közölte tegnap a Tej Terméktanács. A legfrissebb piaci információk szerint a közösségen belül az azonnali piacon két-három eurócenttel már emelkedtek az árak, vagyis a nyugat-európai kereslet már élénkül. Emellett megjelent a hazai piacon is egy exportorientált termék-előállításban érdekelt új szereplő, aki várhatóan szintén erős, jelentős tételeket kíván majd vásárolni – mutatott rá a terméktanács, amely szerint a nyerstej-árak növekvő költségét már nem tudják magukra vállalni a feldolgozók. Emiatt a Tej Terméktanács úgy látja, hogy ha az áruházláncok nem hajlandók lemondani 45-50 százalékos hasznuk egy részéről, úgy a tej fogyasztói ára öt-tíz százalékkal is emelkedhet.
Közben a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorsjelentése szerint a júniusi 35,3 százalékról júliusban 24,9-re lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése. A növényi termékek ára 32,3 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júniusban 46,7 százalékos volt az áremelkedés. A burgonya termelői ára 30,9, a zöldségeké 25,5 százalékkal csökkent egy év alatt. Az élő állatok és állati termékek termelői ára júliusban 11,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.