Drágakő

Molnár Csaba
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tejútrendszer távoli részén (körülbelül a Föld és a galaxis központja között félúton) olyan bolygót fedeztek föl Ausztráliában dolgozó csillagászok, amely valószínűleg nem más, mint egyetlen hatalmas gyémánt. A soha nem látott égitestre azután bukkant a Matthew Bailes, a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem csillagásza által vezetett nemzetközi kutatócsoport, hogy észrevette annak a neutroncsillagnak a rádiójeleit, amely körül kering, írja a New Scientist. „A bolygó fejlődéstörténete és elképesztő sűrűsége azt valószínűsíti, hogy szénből áll – idézi a csillagászt az International Business Times. – Magyarán: tömör gyémánt kering a neutroncsillag körül olyan szűk pályán, amely elférne a mi Napunk belsejében.” A bolygó szénen kívül valószínűleg oxigént is tartalmaz, de hidrogén, hélium és más könnyű elemek nincsenek benne nagy sűrűsége miatt.

64
méter az átmérője annak az ausztráliai Új-Dél-Wales szövetségi állam nyugati részén fölépített rádióteleszkópnak, amelynek segítségével fölfedezték a bolygót.

4000
fényévre, tehát 37,84 billiárd (milliószor millió szorozva ezerrel) kilométerre kering e bolygó a Földtől, a Kígyó csillagképben. A gazdag nők e legragyogóbb és legnagyobb barátját a rideg PSR J1719-1438b névvel illették.

20
kilométer mindössze az átmérője annak a pulzárnak, amely körül a különleges égitest kering. Összehasonlításul: Napunk átmérője 1 393 000 kilométer. A pulzárok gyorsan forgó csillagok, amelyek erős elektromágneses hullámokat bocsátanak ki.

2,8 x 1030
kilogramm a tömege a pulzárnak, amely Napunk tömegének 1,4-szerese. Tehát bár akkora az átmérője, mint egy átlagos város, másfélszer nehezebb, mint a Nap. Gravitációs ereje így hatalmas. A gyémántbolygó olyan közel kering hozzá, és a bolygó tömege is olyan nagy, hogy félő, hamarosan darabjaira hullik.

1800
pulzárt ismernek a csillagászok, eddig mégis csak egy olyat fedeztek föl, amely körül bolygó kering. A gyémántbolygó mindössze 600 ezer kilométerre kering a pulzártól, ami a Hold–Föld-távolság másfélszerese.

2,17
óra (2 óra és 17 perc) alatt kerüli meg a nagy gyémánt a pulzárt, mindössze ennyi ideig tart tehát a bolygó felszínén egy év. Maga a pulzár is gyorsan forog, 173-szor másodpercenként. Éppen erről lehet megismerni, ugyanis az általa kibocsátott rádióhullámok ugyanilyen periódussal ingadoznak.

318
Földnek megfelelő a most fölfedezett bolygó tömege, így nagyjából megegyezik a Jupiterével. Ha az ékszerészek körében használatos mértékegységgel, a karáttal szeretnénk kifejezni e hatalmas gyémánt tömegét, akkor az egyes után 31 nullát kellene írnunk (egy karát = 0,2 gramm).

23
gramm köbcentiméterenként a bolygó sűrűsége (tehát rendkívül sűrű, kétszer sűrűbb az ólomnál), így bár tömege megegyezik vele, átmérője alig 40 százaléka a Jupiterének, mintegy 60 ezer kilométer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.