Egyfordulós választás lehet

Egyfordulós, vegyes választási rendszer bevezetése, szavazati jog a határon túliaknak és változások az igazságügyi rendszerben – ezen javaslatok támogatásáról is döntöttek a Fidesz és a KDNP frakciók kihelyezett hajdúszoboszlói frakcióülésén. Úgy tudjuk, hogy lapzártánkkor a devizahitelesek megsegítéséről, illetve az önkormányzati rendszer átalakításáról tárgyaltak a kormánypárti politikusok.

Munkatársunktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag egyhangúlag támogatták a kormánypárti frakciók Áder János volt házelnöknek, európai parlamenti képviselőnek a választási rendszer megújítására vonatkozó alapkoncepcióját, amelyet tegnap délelőtt ismertetett Hajdúszoboszlón. A fideszes politikus elképzelései ellen – információink szerint – egyedül Kövér László házelnök szavazott. A koncepció lényege, hogy egyfordulós lesz a választás, és megmarad a vegyes választási rendszer, tehát lehet voksolni egyéni képviselőkre és listára is. Vélhetően megszűnik az úgynevezett kompenzációs lista, de valamilyen – eddig meg nem nevezett – kompenzációt beépítenek a rendszerbe. A képviselők támogatták azt is, hogy arányosítják a szavazókörök választói létszámát, hogy a választókerületek között ne legyen 15 százalékosnál nagyobb lélekszámkülönbség. Úgy tudjuk, megmarad a kopogtatócédula-gyűjtés intézménye is, az azonban még nem dőlt el, hogy milyen szabályok szerint és mennyi idő alatt kell összegyűjteni az ajánlószelvényeket. A frakciószövetség támogatta azt is, hogy a határon túliak is kapjanak szavazati jogot, valamint azt, hogy a kisebbségeknek is legyen parlamenti képviselete.
Az igazságszolgáltatás átalakításának alapkoncepciója is a frakciók elé került. Eszerint megmarad a Legfelsőbb Bíróság (LB), amelynek neve a jövőben ismét Kúria lesz.

*

Az LB elnökének hatáskörét ugyanakkor várhatóan átszabják majd. A kormánypárti elképzelések szerint lesznek törvényszékek és járási bíróságok is, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács viszont megszűnik. Helyette az Országos Bírói Hivatal jön létre, amely a kilenc évre választott elnökéből, illetve apparátusából áll majd. Ez egy önálló bírói igazgatási hivatal lesz, amely a bíróságok gazdasági ügyeit intézi majd. A meglehetősen nagy fővárosi ügyhátralék ledolgozása érdekében – hasonlóan a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz – a XV., a XVI. és a XVII. kerület összevonásával létrehoznak majd egy új bírósági szervezetet.
Lapzártánkkor, az esti órákban több fajsúlyos téma is napirenden volt még. Információink szerint tanácskoztak az önkormányzati rendszer átalakításáról, az oktatási reformról, illetve a devizahitelesek megsegítéséről.
A Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülése szerdán este vette kezdetét Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével. A kormányfő a politikusok előtt arról beszélt, hogy évekig elhúzódó euróválságra kell felkészülni, ezért a jövőben is intenzív törvényalkotói munkát kért. Mint mondta, Magyarország Európa legstabilabb politikai rendszere, így ha felgyorsítják az átalakításokat, akkor a válság után jó starttal indulhat az ország. Az átszervezési munkálatok között említette a felsőoktatási, a köznevelési, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer átalakítását, amelyekben kulcsszerepe lesz a kormánypárti frakcióknak. Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy megmarad az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer.
A miniszterelnök a zárt ülésen ismertette a kormányzati kommunikáció változásait is. Tegnap ezt Szijjártó Péter már hivatalosan is megerősítette. Ezek szerint Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány jelenlegi igazgatója lesz az új kormányszóvivő, aki már jövő hét hétfőn munkába áll. Azért döntöttek a politológus mellett, mert korábban már szerzett tapasztalatokat politikai döntések, intézkedések elemzésében. (Giró-Szász lesz a vendége ma este a Hír Televízió Péntek8 című műsorának.) A kormányszóvivő eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium struktúrájában dolgozott, ezentúl azonban átkerül a Miniszterelnökséghez. Az eddigieknél jóval nagyobb szerepet kap a kormányzati kommunikációban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, akinek feladata a munkahelyteremtő intézkedések nyilvánosság felé történő közvetítése lesz. Felkérték továbbá Garamvölgyi Lászlót, az Országos Rendőr-főkapitányság egykori szóvivőjét, hogy a jövőben a közbiztonsági kérdések területén vegyen részt a kormányzati kommunikációban. Garamvölgyi László az MTI-nek korábban azt mondta, hogy szívesen vállalna munkát a rendészeti kommunikációs szakterületen. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő bejelentette azt is, hogy ősszel újabb nemzeti konzultáció kezdődik a közbiztonság témakörében.

Mesterházy agresszív MSZP-t akar. A kormánypártok mellett a többi parlamenti párt is tart vagy tartott frakcióülést az Országgyűlés hétfőn kezdődő őszi ülésszaka előtt. Mesterházy Attila az MSZP kétnapos frakcióülése után elmondta, hogy a párt négy témát kezel kiemelten a következő hónapokban: a „társadalmi feszültségek” – a foglalkoztatás, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer – ügyét, a munkahelyteremtés és a válságkezelés kérdését, a közbiztonsággal, közrenddel kapcsolatos problémákat, illetve a jogállamiságot. E területeken önálló, parlamenten kívüli kezdeményezésekkel is készülnek a szocialisták. A pártelnök közölte, az eddiginél „agresszívebb” kommunikációt terveznek őszre. A Jobbik kétnapos frakcióülése péntektől kezdődik a Zala megyei Kehidakustányban. Napirenden lesz a devizahitelesek ügye, amellyel összefüggésben egy törvényjavaslat benyújtását is tervezik. A párt aláírásgyűjtésbe is kezdett a bajba jutott adósokért, hogy a hitelfelvétel időpontjában lévő árfolyamon történjen meg a devizatartozás forintosítása és az ebből származó terheket a bankszektor viselje. Az LMP-nek szerdán kezdődött háromnapos frakcióülése, a tanácskozáson tárgyalnak arról is, hogy hogyan lépjenek fel a munka törvénykönyvének változásaival szemben. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.