Ejtőernyős végzetes balesete

Csibra Tibor
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálos balesetet szenvedett tegnap a Magyar Honvédség egyik ejtőernyőse Szolnok Szandaszőlős városrészében, a katona kiképzés közben gyakorlóugrást hajtott végre társaival, majd elsodródott, és eddig tisztázatlan okból a 4-es főút a megyeszékhelyet elkerülő szakaszán egy kamionnak csapódott. A férfi a kerékpárútra zuhant, a mentők egy órán át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni. A rendőrség tegnap vizsgálatot indított a tragédia okainak tisztázására, s a helyszíni szemle mellett szakértőt is felkértek. Ennek későbbi eredménye dönti majd el, hogy az illetékes katonai ügyészség is bekapcsolódik-e az eljárásba – közölte lapunkkal Szabó Zita, a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Értesüléseink szerint utóbbi akkor következhet, ha a baleset hátterében valamilyen mulasztás áll. Úgy tudjuk, a szolgálatteljesítés közben elhunyt katona a tragédia előtt rosszul lett a levegőben, vélhetőleg eszméletét vesztette, ezért nem tudta irányítani süllyedését, így sodródott el társaitól, és került közel a forgalmas közúthoz. A Honvédelmi Minisztérium tegnapi közleményében az áll, hogy a baleset ügyében független szakmai vizsgálatot végez a Közlekedésbiztonsági Szervezet.
A közvélekedéssel ellentétben az ejtőernyős-balesetek többsége nem azért következik be, mert az ernyő nem nyílik ki, a tragédiák egy részét a veszélyes, sokszor föld közeli manőverek, illetve az előre nem látható, a biztonságos földet érést gátoló természeti akadályok, például a szélirány, szélerősség hirtelen változása okozza. Nagy kockázatot jelent az ugrók egészségi-mentális helyzete is, a hétköznapihoz nem hasonlítható izgalmi állapot miatt számos ejtőernyős lett már rosszul a levegőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.