Elégtétel Malina Hedvignek

Neszméri Sándor
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington is érdeklődött 2006-ban Malina Hedvig, a megvert magyar diáklány sorsa, illetve az akkori szlovákiai magyarellenes közhangulat iránt. Legalábbis ez derül ki abból a diplomáciai táviratból, amelyet az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetségéről küldtek az esetről, s a liberális pozsonyi Sme napilap szerint a napokban hozta nyilvánosságra az amerikai diplomáciai jelentéseket kiszivárogtató WikiLeaks.
Az amerikai nagykövetség munkatársa 2006. október 10-én küldte el jelentését, amelyben a szlovák belügyminisztériumban szerzett információkra hivatkozva írja, hogy „a lány kisebb verést kapott, de igyekezett eltúlozni sérüléseit, tartva attól, hogy valós állapota nem lesz elegendő a rendőrségi vizsgálatok megkezdéséhez”.
A jelentés azért meglepő, mert mint ismeretes, a 2006. augusztus 25-én megvert magyar diáklánynyal kapcsolatban a nyomozást a rendőrség azonnal megindította, ellenben kéthetes vizsgálódás után maga Robert Kalinák, az akkori belügyminiszter jelentette be, hogy „az eset nem történt meg”. Erről viszont a WikiLeaks portálon megjelent jelentés említést sem tesz, azt viszont taglalja, hogy „az ügy nagy vihart kavart”, s arról is tájékoztat, hogy „az eset politikai felhangot kapott, ezért kivizsgálása érzékeny kérdés lesz”.
Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje „kisebb elégtételként” értékelte a lapnak adott nyilatkozatában a nyilvánosságra jutott jelentést, mert „ha a távirat hiteles és szerzője valóban a belügyminisztériumban szerezte az információit, az azt jelenti, hogy a szlovák belügyminisztériumban tisztában voltak azzal, hogy a támadás megtörtént”. A lány ügyvédje szerint az akkori országos rendőrfőkapitány, Ján Packa is tisztában lehetett ezzel, ezért nem érti, „miért nem adott magyarázatot máig sem senki arra, miért nem vizsgálták ki, hogyan is történt a támadás és miért kellett letagadni annak tényét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.