Elérték az evezősök az Északi-sarkot

Nagy Áron
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérték a hét végén az északi mágneses sarkot a „The Old Pulteney” névre keresztelt speciális csónak evezősei. A brit kutató, Jock Wishart és öt társa ezután különböző megfigyeléseket végzett az Ellef Ringnes-szigeten, s a fagy birodalmából hamarosan hazatérnek egy hónapos expedíciójuk után – derült ki a vállalkozás honlapján közreadott híradásból. A 450 mérföldes kaland utolsó nagy hajrájában az utazóknak a széttöredezett jégtáblák között kellett szlalomozniuk törékeny járművükkel, majd az utolsó lépéseket már a befagyott tenger hátán tették meg addig a pontig, ahol a pólust 1996-ban megjelölték. Tizenöt évvel ezelőtt egyébként az expedíció vezetője járt már ezen a helyen, ám akkor még a jég hátán érkezett a Kanadához tartozó szigetre. Azóta a globális felmelegedés miatt a sarki jég annyira visszahúzódott, hogy négy évvel ezelőtt Wishart elkezdhette szervezni, az idén pedig meg is valósíthatta a történelem első evezős túráját az északi félteke mágneses pólusához. A hat kutató útjáról a BBC dokumentumfilmet is készít, az utazás alatt összegyűjtött adataik pedig a klímaváltozás jobb megértését szolgálhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.