Éles bírálat Helsinkiből

Munkatársunktól
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helsinki továbbra is csak pénzügyi biztosíték fejében hajlandó részt venni Görögország támogatásában, és ha nem sikerül megállapodni, akkor kimaradhat a második görög mentőakcióból – erősítette meg tegnap a finn miniszterelnök, aki szokatlan élességgel bírálta az uniós politikai gyakorlatot. Az MTI által idézett Jyrki Katainen szerint veszélyezteti a demokráciát és a méltányosságot, hogy egy új, informális vezetői csoport alakult ki az unióban, az euróövezetben pedig már hosszú ideje semmibe veszik a törvényi előírásokat. „Az euróövezet egyik problémája a túl sok adósság, egy másik baj pedig az, hogy túl sokáig megszegtük vagy legalábbis rugalmasan értelmeztük a saját magunk alkotta szabályokat, aminek következményeként a döntéshozatali folyamatot a bizalom hiánya jellemzi” – fejtette ki a jobboldali kormányfő.
Közben a szlovák kormány szerdán jóváhagyta a második eurós mentőcsomagról szóló keretszerződéshez tartozó kiegészítést, amelynek célja, hogy növelje az eurós mentőcsomag rugalmasságát és jogköreit. Tegnapi értesülések szerint az euróövezeti államok akár már szeptember végéig – és ezzel a tervezettnél korábban – dönthetnek az euróövezeti mentőalap, az EFSF kiterjesztéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.