Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Életfogytiglan H. Nóra gyilkosának

Legkorábban harminc év múlva szabadulhat a fegyházból Pocsai József, aki három éve megerőszakolta és megfojtotta Kiskunlacházán a 14 éves H. Nórát. Első fokon még 19 év fegyházra ítélték a vádlottat.

Csibra Tibor
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta tegnap a Fővárosi Ítélőtábla Pocsai Józsefet; a huszonhét éves férfi három éve megerőszakolta, megfojtotta és kifosztotta a 14 esztendős H. Nórát Kiskunlacházán. Czine Ágnes büntetőtanácsa ezzel jelentősen szigorította a vádlottra első fokon kimért szabadságvesztést, Pocsai tavaly 19 év fegyházbüntetést kapott a Pest Megyei Bíróságon, a jogerős verdikt értelmében legkorábban harminc év múlva szabadulhat.
A nagy port felvert és komoly társadalmi vitákat kiváltó ügy 2008 novemberében kezdődött. A korához képest feltűnően nőies H. Nóra egy mulatságon vett részt Kiskunlacházán, a művelődési házban. Korosztályából számos hódolója akadt, ám a végzetes estén mégis egyedül indult el hazafelé. Társai már nem láthatták, amikor a helyiek által kiserdőnek nevezett terület közelében összetalálkozott Pocsai Józseffel. A férfi szintén szórakozni volt barátaival. Egyik társa szerint az ittas vádlott hazafelé olyan kijelentést tett, hogy az első szembejövő nővel közösülni fog, a tanú azonban az elsőfokú bírósági szakaszban már finomította a nyomozáskor tett vallomását. Pocsai József többször nyilatkozott arról elfogása után, hogy a kiserdő szélén összetalálkozott a lánnyal, beszélgetni kezdtek, rágyújtottak, majd a férfi szexuális ajánlatot tett H. Nórának. A terhelt állítása szerint a sértett elfogadta közeledését, majd bementek az erdőbe, s ott közösültek. A férfi többször módosított vallomásaiban nem tartotta kizártnak, hogy az aktus hevében megsértette partnerét, de mindvégig tagadta, hogy megölte őt.
H. Nóra eltűnését másnap jelentette családja a rendőrségen, majd Kiskunlacháza lakói elkezdték átfésülni a települést. A tragédiát fokozza, hogy H. Nóra holttestére édesapja talált rá. A helyszíni szemle, majd a számos igazságügyi orvos szakértői vizsgálat tisztázta, hogy a lányt megerőszakolták és megfojtották. A tettes kézre kerítésére hatalmas erőket mozgósított a rendőrség, de a vizsgálat sokáig nem látszott elmozdulni a holtpontról. Csaknem villongásokhoz vezetett, amikor elterjedt, hogy helyi cigány fiatalok lehettek az elkövetők, a településen több nagyszabású tiltakozó megmozdulás is volt. A gyanú három roma fiúra terelődött, de DNS-, illetve poligráfos vizsgálatuk kimutatta, hogy nincs közük a történtekhez. A magyar kriminalisztika egyik legköltségesebb vizsgálatában azonban a háttérben gőzerővel dolgoztak a rendőrök. A tettes DNS-mintáját megtalálták az áldozat testén, ezek elemzése sok időt vett igénybe, a szakértőknek több száz férfi genetikai mintáit kellett ellenőrizni. Bár a bűncselekmény helyszínéhez közel lakó Pocsai Józsefet tanúként kihallgatták a nyomozók, a férfi telefonjának cellainformációi alapján vált igazán gyanússá, s a rajta is elvégzett DNS-teszt pedig igazolta, hogy ő az elkövető. A gyilkosság után a nyomozók nem találták H. Nóra táskáját, holott társai szerint azzal indult hazafelé a művelődési házból. Pocsait a lakásán fogták el, s ott egy porszívóba rejtve megtalálták a táskát, benne az áldozat irataival, telefonjával.
Pocsai egész büntetőpere alatt kitartott állítása mellett, hogy H. Nóra önként közösült vele, és a lány élt, amikor ő otthagyta. Arra a kérdésre, miért vitte magával a sértett táskáját, azt válaszolta, véletlenül a kabátja alá került, amikor felvette. A Fővárosi Ítélőtábla alaposnak találta a Pest Megyei Bíróságon lefolytatott elsőfokú büntetőeljárást, és aljas indokból elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás miatt marasztalta el Pocsait. A táblabíróság azonban úgy ítélte meg, a bűncselekmény társadalmi veszélyessége, a többszörös halmazat és az erőszakos bűntettek megszaporodása indokolja az életfogytig tartó szabadságvesztést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.