Eleven történelem

Kárpáti György
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországot is elérte a 3D- láz: már forog a sztálingrádi csata 3D-s változata. A projektet a tavalyi cannes-i filmfesztiválon jelentette be Dmitrij Rudovszki, az Art Pictures’ vezérigazgatója, a film egyik producere. A háborús eposz viszonylag nagy hírzárlat mellett készül, a pontos szereplőgárda sem ismert még, a Hollywood Reporter amerikai szaklap szerint az egyik szerepet a német Til Schweiger játssza. A Fedor Bondarcsuk rendezésében készülő film költségvetése harmincmillió dollár, amelyből húszmilliót az állami VTB Bank fedez, a különbözetet pedig szponzorok, illetve állami források biztosítják. A producerek elvárása szerint minden idők legnagyobb bevételt elért orosz filmjei közé emelkedik majd a Sztálingrád 3D.
A történet a második világháború egyik legvéresebb összecsapásáról, az 1943 februári sztálingrádi csatáról szól. A témával a közelmúltban több sikeres alkotás is foglalkozott. 1989-ben egy négyórás monumentális alkotás nemzetközi összefogással a csata mindkét nézőpontját bemutatta. A németek később a saját szemszögükből készítettek egy – Magyarországon is bemutatott – önálló mozit Sztálingrád címmel. Az ezredfordulón az Ellenség a kapuknál című moziban nemzetközi koprodukcióban és neves színészekkel, német és orosz mesterlövészek szemszögéből ábrázolták a borzalmakat. A Sztálingrád 3D a tervek szerint 2013-ban, a tragikus események hetvenedik évfordulóján kerül a mozikba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.