Elkerülhető a gázháború?

Stier Gábor
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna a korábbiakkal ellentétben felelősségteljesen politizál, így nem kockáztatja Európa energiaellátását, nyomatékosította lapunk kérdésére Jurij Litvin, a Verhovna Rada képviselője, hozzátéve, hogy ezt az elkötelezettséget a Julija Timosenko exkormányfő ellen folyó, energetikai kérdéseket is érintő per sem veszélyezteti. A Régiók Pártjával koalícióban kormányzó Litvin Blokk tagja úgy véli, ha a felek mesterségesen nem keresik a bajt, nem lehet újabb gázháború. Utalt arra, hogy Ukrajna maga is évi 21 milliárd köbméter gázt hoz a felszínre, s további mezőket kíván feltárni a Krímben, így ezek a tartalékok csökkentik az ország energiafüggőségét, s ezzel megfelelő biztonságot adnak a tranzit számára is. Litvin nem tart attól, hogy az épülő és tervezett alternatív vezetékek semlegesítik az Európa felé irányuló gáztranzit tekintetében jelenleg kulcsszerepben lévő Ukrajnát. Kijev – húzza alá a képviselő – az országon áthaladó vezetékrendszer elengedhetetlen modernizációját is orosz segítség nélkül, az IMF és az EU közreműködésével oldaná meg, ami erősíti a függetlenedést Moszkvától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.