Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ellenőrzéssel érkezik a pénz

Adóhivatali ellenőrzésre számíthatnak azok a cégek, amelyek az Európai Bíróság döntését kihasználva áfát kérnek vissza az adóhivataltól. Mivel a hatósági eljárások némi időbe telnek majd, feltételezhető, hogy a becslések szerint 250 milliárdos összeget nem egyszerre kell kifizetnie a közkasszának.

Jakubász Tamás
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan törvényt alkothat az Országgyűlés arról: milyen eljárási rend szerint utalja át az adóhatóság a cégeknek azt – az eddig visszatartott – áfát, amelyre az Európai Bíróság nemrégiben meghozott döntése nyomán a honi vállalkozói szféra igényt tarthat – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tegnapi tájékoztatóján. A szervezet elnökhelyettese közölte: feltételezhető, hogy az érintett társaságok külön kérelemben vagy a soron következő adóbevallásban kérhetik vissza a nekik járó summát. Varga Árpád folytatta: nehéz megjósolni, hogy végül mekkora összeg kerül vissza a cégvilághoz. A vállalkozások ugyanis választhatnak, vagy visszakérhetik a pénzt, vagy az őket megillető summát későbbi fizetési kötelezettségük kiegyenlítésére használják fel. Kormányzati körökben mindenesetre azzal számolnak, hogy a viszszajuttatandó áfa akár 250 milliárd forintra is rúghat.
Varga Árpád felelevenítette a bírói határozat lényegét: a magyar adószabály csak akkor ad módot egy befogadott számlán szereplő áfa visszaigénylésére, ha a cég a számlát ki is fizette. – E passzus a jövőben nem érvényesül – tudatta az elnökhelyettes, megjegyezve, hogy az áfát visszakérő cégeknél az adóhatóság ellenőrizni fogja, jogszerű-e a visszaigénylés. A vizsgálatok némi időt bizonyosan igénybe vesznek, így a jelentős összeget – feltehetőleg – nem egy tételben fizeti ki az államkassza. Az ellenőrzésekkel elkerülhető, hogy a közpénz csalókhoz kerüljön. Az adóhatóság ígéretet tett rá, hogy a visszaigénylés módjáról a jogszabály elfogadása után tájékoztatót tesz közzé.
Eközben a T. Házban megtartották tegnap az adótörvények részletes vitáját. A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta, hogy november elsejétől 13 forinttal emelkedjen a gázolaj, emellett a dohány és az alkohol jövedéki adója, valamint a játékadó. Matolcsy György tegnap közölte: a kormány jövőre az internetes szerencsejátékot is megadóztatná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.