Ellenzik a megszorítások politikáját

Gőzerővel készülnek a kormánypártok a parlament jövő héten induló őszi ülésszakára. A hét eleji kétnapos lovasberényi kormányülés után tegnap Hajdúszoboszlón a Fidesz elnöksége is összeült. Az esti órákig tartó tanácskozás után közös Fidesz–KDNP-frakcióülés kezdődött Orbán Viktor miniszterelnök beszédével. A péntekig tartó ülésen szó lesz a devizahitelesek megsegítéséről, valamint az önkormányzati rendszer átalakításáról.

Munkatársunktól
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos lovasberényi kormányülés után a Fidesz elnöksége is összeült tegnap Hajdúszoboszlón. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: a párt vezetőtestülete egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásainak kivédése eredményes lesz. Támogatásáról biztosította az elnökség a kormány törekvéseit az államadósság csökkentése kapcsán, illetve hogy a válság alatti időszakot arra használja fel, hogy az ország a lehető legjobb starthelyzetben legyen, amikor a nemzetközi gazdasági körülmények kicsit kiegyensúlyozottabbá válnak. Az elnökség ugyancsak egyetértett azzal, hogy a kormány továbbra is nemet mond a megszorítások politikájára. A szóvivő megfogalmazása szerint a párt vezetőtestülete elvárja a kormánytól, hogy folytassa a harcot a magyar emberek és Magyarország szabadságának, szuverenitásának teljes mértékű visszaszerzése érdekében. Kiemelte, hogy minél nagyobb az államadósság, annál inkább mások gazdagodnak a magyar emberek munkájából, és az államadósság csökkentése újabb lépés a szabadság visszaszerzése felé.
Az esti órákig tartó elnökségi ülés után kezdődött a Fidesz és a KDNP közös, kihelyezett frakcióülése, a tanácskozás Orbán Viktor általános politikai helyzetértékelésével kezdődött meg. A képviselők várhatóan tárgyalni fognak majd a devizahitelesek megsegítéséről, illetve az önkormányzati rendszer átalakításáról. A kormánypártok együttes ülése péntekig tart.
Az elnökségi és a közös frakcióülést megelőzően – hétfőn és kedden – Lovasberényben tartott kétnapos ülést a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök az ülés befejeztével bejelentette, hogy az október és november hónapban lejáró, két nagyobb öszszegű hitelt úgy fizeti vissza az állam, hogy közben nem vesz fel másikat. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az év első felében 82 százalékról 77-re csökkentett államadósságot most további négy százalékponttal szeretnék mérsékelni.
Matolcsy György gazdasági miniszter a kormányülés után arról beszélt, hogy a költségvetésben mutatkozó százmilliárdos hiányt szigorúbb adószedéssel, beszerzési stoppal, illetve a jövedéki adók emelésével pótolja ki a kabinet. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy a játékadót 50 százalékkal emelik, a dohánytermékek jövedéki adóját 7, az alkoholtermékekét 5, az aromázott szeszes italokét pedig 50 százalékkal növelik.
A gázolaj jövedéki adója 97-ről 110 forintra emelkedik, a miniszterelnök szóvivője szerint ez nem vezethet más termékek árának növekedéséhez. Ezért a kormány a fuvarozóknak a jövedékiadó-növekedés mértékének megfelelő visszatérítést ad, és hasonlóan jár el a mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében is.
A kétnapos kormányülés, majd a jelenleg is zajló közös Fidesz–KDNP-frakcióülés után vasárnap ismét összeül a kormány. Ekkor kerül szóba az a 250 milliárd forint is, amelyet az Európai Unió bírósága döntésének következtében az államnak idén kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.