Elnökjelöltjét keresi az amerikai jobboldal

Zord Gábor László
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesedik az amerikai republikánus párt 2012-es elnökjelöltségére pályázó politikusok kampánya, amely során a demokrata Barack Obama mellett már egymást is célba veszik – ezt a következtetést lehet levonni a jobboldali aspiránsok minapi kaliforniai vitájából, amelyet a Ronald Reaganról elnevezett könyvtárban tartottak meg.
A figyelem mostanság az indulását nemrégiben bejelentett Rick Perry texasi kormányzóra irányul, aki a népszerűségi versenyben is megugrott. Önbizalmát mi sem jelzi jobban, minthogy a vitán kerek perec kijelentette: „mindenki, aki részt vett a mai társadalombiztosítással kapcsolatos politikai kiegyezésben, részese a gyerekeinknek mondott szörnyűséges hazugságnak, s ez nincsen rendjén”. Azaz csak húzzák meg maguk azok a republikánusok, akik nem vetettek gátat a szociális kiadások emelkedésének, jelesül néhányan a „2012-es futam” résztvevői közül. A texasi politikus a társadalombiztosítás jelenlegi rendszerét ponzi sémához, azaz pénzügyi piramisjátékhoz hasonlította.
Perry a legstabilabb jelöltnek, hagyományos republikánus éllovasnak számító Mitt Romney korábbi massachusetts-i kormányzóval csapott össze a vita során, a legfőbb kérdés az volt, hogy melyikük mit ért el a foglalkoztatás növelése terén. Nem véletlenül, hiszen a pozícióját védő demokrata elnök kampányában ez a téma kiemelt helyen szerepel a gazdasági válságban reményvesztett és fizetésképtelenné vált amerikaiak szavazatainak megnyerése érdekében. Perry azzal hencegett, hogy az elmúlt három hónapban több álláshelyet hozott létre odahaza, mint Romney négy év alatt Massachusettsben.
Abban mindketten megegyeztek, hogy győzelmük esetén 2013-ben mindent megtesznek azért, hogy az Obama nevéhez kötött átfogó egészségbiztosításról rendelkező törvényt visszavonassák.
Hasonló vitákból az elkövetkező hetekben még három esedékes, és a párhuzamos felmérések fényében várható, hogy széthúzódik a mezőny, amiből az aspiránsok levonhatják a maguk következtetéseit. Az előválasztási szezon 2012 februárjában veszi kezdetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.