Előkészítő stádiumban a közgyűlés

Makrai Sonja
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stefanovics Péter Munkácsy-díjas festőművészt és Mezey Katalin József Attila-díjas írót választotta meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alakuló közgyűlésének előkészítésére az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága tegnapi ülésén. Az alakuló közgyűlés megtartására az MMA működésére vonatozó törvény júliusi elfogadásától számított százhúsz napos határidőt ír elő. A közgyűlésen az 1992. január 31-én alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet tagjai vehetnek részt.
Az akadémia a 2012. január elsején hatályba lépő új alaptörvényben rögzített intézmény, amely a központi költségvetésben önálló fejezetet alkot, mindez tartalmazza az MMA által irányított költségvetési szervek büdzséjét is. Ennek fényében a művészeti akadémia az önkormányzatiság elvén alapuló köztestület lesz, amely a művészettel, annak elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el.
Az MMA-t 1992-ben huszonkét művész hozta létre még társadalmi szervezetként, az eltelt idő alatt 160 tagja lett az intézménynek, amelynek örökös elnöke Makovecz Imre építész. A művészeti akadémiát rendes, levelező, tiszteleti és pártoló tagok alkotják. Az MMA rendes tagjainak száma az új forma szerint legfeljebb kétszáz fő lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.