Elszállítják a német szemetet

Elszállítják a Hódmezővásárhely melletti Mindszent város területéről ma az öt éve, illegálisan lerakott, mintegy 26 tonnányi külföldi hulladékot. A szemetet az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. fuvarozza el és ártalmatlanítja úgy, hogy ez az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem öt éve húzódó ügy zárulhat le ma Mindszenten. Mint ismert, 2006-ban a mindszenti – azóta használaton kívül helyezett – hulladéklerakóba mintegy 26 tonna, hazánkba illegálisan behozott hulladék került. A 25 bálányi háztartási hulladékot tartalmazó szemét része volt annak a Baden-Württembergből és Bajorországból származó, Magyarország több területén, engedélyek nélkül lerakott több ezer tonna hulladéknak, amelynek jelentős részét a magyar hatóságok már visszaszállíttatták Németországba. A Mindszenten elhelyezett szemét azonban itt maradt. A mindszenti önkormányzat korábban megkísérelte az elszállíttatást, de a szakhatósági engedélyek beszerzése, valamint az akció költsége meghiúsította az elképzeléseket.
Berta Róbert, Mindszent alpolgármestere megtalálta a megoldást, így szeptember 7-én 11 órakor elszállítják a hulladékot. Az alpolgármester lapunknak elmondta: szükségük volt egy partnercégre, amelynek speciális hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására van engedélye, vagy folyamatban van az engedély megadása. Az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. jelezte az önkormányzatnak, hogy az iratok nagy részével rendelkezik, és azóta beszerezték a munkához a hiányzó papírokat is. Ezt követően egyeztetést folytattak a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a környezetvédelmi és vízügyi főfelügyelőséggel is. A cég vállalta, hogy egy-két nap alatt teherautóval elszállítja a hulladékot, így a járművek sem zavarják sokáig a környéken élőket – tette hozzá Berta Róbert. A Németországból, illegálisan beszállított szemét az A.S.A. Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. lerakójába kerül, ahol ártalmatlanítják is a bálák tartalmát. Az előző kormány ugyan vállalta, hogy viszszaküldi Németországba a szemétbálákat, a költségeket pedig a németekkel fizetteti meg, de ez a folyamat megrekedt – emlékeztetett az alpolgármester. Megjegyezte: a szállítás nem kerül egy fillérjébe sem az önkormányzatnak, köszönhetően a Hódmezővásárhelyi Kistérségi Társulás, illetve Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester közbenjárásának és a társaságnak, amely referenciaként is vállalta a munkát.
Mint emlékezetes, 2006-ban 26 tonna német szemetet raktak le Mindszent szeméttelepén. A „csomag” Baden-Württembergből jött az alföldi városba. Az országba mintegy 4100 tonna német háztartási hulladék érkezett. Csongrád megyében Mindszenten kívül Balástyán is „pihent” 20 tonna, amit nemrég sikerült elszállítani. A mindszenti önkormányzat már mindent megtett, hogy megszabaduljon a hulladéktól, de hiába.
A németek a Magyarországra érkezett mennyiség 56 százalékát elszállították és többre nem hajlandók, mondván, ők fizettek a lerakásért, tehát a magyar fél is vállalja a ráeső rész kötelezettségét.
Balástyáról és Kistelekről a szemétlerakók rekultivációjával tüntették el a német szemetet. A projekt 2,2 milliárd forintot igénylő forrását teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza. A mentesítéssel 2012. december 31-ig kell végezni a két nyertes ajánlattevő cégnek, a debreceni AKSD Városgazdálkodási Kft.-nek és a Swietelsky Magyarország Kft.-nek. A lerakók területein csaknem 15 ezer köbméter a szennyezett talaj, amelyet a mentesítés során majdnem 45 ezer köbméter szeméttel együtt elszállítanak. A program szerint Bakson és Dócon is teljesen megszüntetik a telepeket, rekultiválják a területet, a helyszíneken átrostálva a hulladékot, amelyből a hasznosítható anyagokat helyben használják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.