Elvadult lovak a Duna-deltában

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét, fertőző vérszegénységből kigyógyított lovat költöztettek ünnepélyesen a napokban a nemzetközi védelem alatt álló bioszféra rezervátumba, a romániai Duna-deltához tartozó Letea erdőbe. Az akció kiváló szereplési lehetőséget jelentett a román turizmusért felelős miniszternek és a magyar libatenyésztőket pellengérre állító Vier Pfoten, azaz Négy Mancs állatvédő szervezetnek.
A vadlovak részei a deltai ökoszisztémának, vonzzák a turistákat és ezáltal elősegítik a régió fejlődését, így magyarázza Kuki Barbuceanu, a Vier Pfoten projektvezetője. A szakértők szerint azonban mindez csupán mítosz és manipuláció, hiszen a vadlovak évszázadok óta eltűntek Romániából. A deltában nem vad, hanem elvadult lovak élnek, olyanok, amelyeket környékbeli gazdáik elvertek a háztól, amikor már nem volt szükség rájuk, vagy a rendszerváltás után megszűnő szövetkezetekből engedték szélnek őket. – Ezek az állatok valóban turisztikai vonzerővé válhatnak, de nem vadlovakként, hanem a hatóságok tehetetlensége és az emberi kegyetlenség mementójaként – közölte az Adevarul című lappal Alin Mos, a Nyugati Nemzeti Park igazgatója. A deltában 1500 és 3000 közé teszik az elvadult lovak számát. Ezek nem részei a helyi vizes ökoszisztémának, sőt, károsíthatják azt, hiszen megeszik a védett növényeket, télen lerágják a fák kérgét – vélik biológusok. Liviu Mihaiu, a terület volt vezetője dicséretesnek tartja, hogy a Vier Pfoten megmentette a bántalmazott lovakat, de szerinte azokat a rezervátummá nyilvánított zónán kívül kell elhelyezni.

Górcső alatt az alapítvány. Vizsgálja a Négy Mancs Alapítvány működését Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Többek között azt szeretné tisztázni, hogy a szervezet milyen forrásokból finanszírozta a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a szervezet gazdálkodása megfelel-e a jogszabályi rendelkezéseknek, valamint tisztázná az alapítványnak nyújtott állami támogatások felhasználásának jogszerűségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.