Emlékhelyként építenék újjá a templomot

Tarics Péter
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új stratégiát dolgozott ki a fővárosi Regnum Marianum templom újjáépítésével kapcsolatban a Váralja Szövetség. A civil szervezet még márciusban kezdeményezett aláírásgyűjtést ennek érdekében. Ám a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben akkor úgy reagált, hogy nem kívánja újjáépíteni a Rákosi által 1951-ben leromboltatott templomot, mert ahelyett az Esztergom–budapesti Főegyházmegye a kilencvenes években a Zoborhegy téren nagy templomot és plébániát építtetett Regnum Marianum néven.
Pitz Dániel, a Váralja Szövetség egyik vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, egy ökumenikus, szakrális jellegű, nemzeti történelmi emlékhelyet alakítanának ki a Városliget peremén, de a templom eredeti tervei alapján. Koncepciójuk szerint több lépcsőben készülhetne el a Regnum Marianum emlékhely. Első lépcsőben egy gyűlés indítaná el jelképesen a kezdeményezést, amit a templom alaprajzának felfestése követne. Az emlékhely kialakítása a templom betemetett romjai fölött közlekedő 70-es trolibusz elterelésével, majd az altemplom feltárásával és egy ideiglenes emlékhely létrehozásával folytatódna – mondta Pitz. Mindezt 2012 nyaráig szeretné elérni a Váralja Szövetség. – Ezt reményeink szerint nagyszabású közadakozás követné, hiszen a templom felépítése a becslések szerint mintegy tízmilliárd forintba kerülne, néhány éven belül pedig a templom eredeti tervek szerinti visszaépítése is megkezdődhetne – vélte a civil szervezet vezetője, hozzátéve, eddig több mint 24 ezer aláírás gyűlt öszsze az újjáépítés mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.