Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Energetika a T. Ház napirendjén

Munkatársunktól
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezajlott a hazánk 2030-ig szóló energiastratégiájáról szóló javaslat általános vitája tegnap a parlamentben.
Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a távirati iroda szerint expozéjában hangsúlyozta, a „nemzeti energiastratégia legfontosabb célja az energiafüggőség csökkentése és a fenntartható ellátás biztosítása”. Az államtitkár kifejtette, a háromévente felülvizsgálandó stratégia öt eszközt fogalmaz meg az ország energiafüggésének csökkentésére: a hazai megújuló források hasznosítását, a biztonságos atomenergia felhasználását, az európai energiastratégiához s a piacokhoz való csatlakozást, a kétpólusú mezőgazdaság fenntartását, s a továbbra is hasznosítandó fosszilis energiaforrások felhasználását. Emellett kiemelte: a megújuló források felhasználását a jelenlegi 7-ről 2030-ra 20 százalékra kell emelni.
Az LMP-s Jávor Benedek szerint ezek túl szerény célok, mivel a megújuló források költsége folyamatosan csökken; a nukleáris kapacitások hangsúlyozása miatt pedig „tévútnak” nevezte a stratégiát. Puch László (MSZP) a vita során arra tett javaslatot, hogy a paksi atomerőmű 2030 utáni jövőjéről népszavazás döntsön. A jobbikos Balczó Zoltán az ütemtervet, a számonkérhetőséget hiányolta a stratégiából, és kifogásolta, hogy a cselekvési tervek csak ezután készülnek el, holott szerinte ennek a dokumentumnak a részeként kellett volna megalkotni azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.