Enyhülhet a Stohl András elleni vád

Nincs összefüggés a Stohl András által ittasan, drog hatása alatt okozott tavalyi közúti baleset és az ügy egyik sértettjének egészségi állapota között – állapította meg az újabb szakértői jelentés. A színészre kiszabott korábbi büntetés – két év négy hónap börtön – mértékét így jelentősen csökkentheti a másodfokú bíróság.

Csibra Tibor
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült, és az érintettek átvették a napokban azt az igazságügyi szakértői jelentést, amely tisztázza, hogy milyen sérüléseket szenvedett tavaly májusban K. Pál, a Stohl András által ittasan, kábítószer hatása alatt okozott közúti baleset egyik sértettje. Ismert, a színészt nem jogerősen két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte márciusban a Budakörnyéki Bíróság, a verdikt indokolásában megemlítette azt a szakvéleményt, amely szerint K. Pál súlyos, maradandó, tizenöt százalékos egészségkárosodást szenvedett a karambol után, egyik lába rövidebb lett, ezért nem tudja ellátni magát és teendőit. Stohl András védelmét az elsőfokú ítélet után Ruttner György ügyvéd vette át, aki a dokumentumok tanulmányozása után újabb szakértői vélemény elkészítését indítványozta, mert az előző irat hiányos volt. A sértettet először vizsgáló szakember nem kért röntgenvizsgálatot, az említett fogyatékosságot egy vonalzó és egy körző segítségével állapította meg. A másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság befogadta az indítványt, a K. Pál egészségi állapotáról szóló újabb szakvéleményt a Budapesti Orvosszakértői Intézetben készítették el, a radiológiai vizsgálatokat pedig a Honvédkórházban végezték, utóbbi intézmény szakorvosa konzulensként vett részt az eljárásban. A jelentés leszögezi, hogy K. Pálnak a tavalyi baleset miatt maradandó fogyatékossága vagy egészségromlása nem alakult ki. A sértettnek már korábban is gerincferdülése volt, ezért csípője nem áll vízszintesen, egyik lába sem rövidebb, de a fenti ok miatt néha sántíthat. A dokumentum megállapítja, hogy a férfi állapota nincs okozati összefüggésben a tavalyi balesettel. A szakvélemény szerint K. Pál csípő- és térdmozgásának csökkenése annak tudható be, hogy a sértett hetvennyolc éves – erősítette meg lapunknak a Blikk értesülését Ruttner György. A jogász nem bocsátkozott találgatásokba a közeljövőben várható másodfokú ítéletről, de kérdésünkre úgy vélte, hogy az új szakértői jelentésben foglaltak jelentősen csökkenthetik a Stohl Andrásra korábban kiszabott büntetés mértékét.
Ismert, a színész tavaly májusban ittasan, kokain hatása alatt tartott hazafelé Budapestről fóti otthonába terepjárójával, amikor áttért a szemközti sávba, és ott összeütközött két autóval. A balesetben K. Pál súlyosan, két másik ember könynyebben megsérült. Stohl András a történtek után megvárta a mentőket, majd a hamarosan a helyszínre érkező élettársa kocsijába ült, és elhajtott onnan. A híresség másnap jelentkezett a rendőrségen, vallomást tett, vér- és vizeletmintát is vettek tőle. Ezek elemzése alkoholt és kokaint mutatott ki a szervezetében. A színész elismerte, hogy bort fogyasztott előző este egy színházi előadás után. A kábítószer használata miatt az ügyészség nem emelt vádat ellene, mert az úgynevezett elterelést választotta. Stohl Andrást maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolja az ügyészség, a terhére rótt bűncselekmény azonban az új szakértői jelentés miatt változhat a jövő héten folytatódó perben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.