Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Erdélyi gyermekek énekes ajándéka

MTI
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fili szó görögül barátságot és szeretetet jelent. Vigyétek el a magyarok barátságát és szeretetét Európába – ezekkel a szavakkal indította útjára a 150 székely gyereket Schmitt Pál magyar köztársasági elnök tegnap délután a Parlament főlépcsőjén, ahol a tíznapos turnéra induló Szentegyházi Gyermekfilharmónia (vagy ahogy a gyerekek hívják, a Fili) adott félórás koncertet. A több nyelven éneklő székely fiatalok ajándékot is hoztak a magyar közjogi méltóságoknak: az államfő mellett Kövér László házelnök is egy házi sütésű krumplis (vagy ahogy a Székelyföldön mondják, pityókás) kenyeret kapott.
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia első nyugat-európai turnéja a magyar Országgyűlés, valamint hazai cégek és családok támogatásával jöhetett létre, hiszen a gyerekeket tegnap este fővárosi és környéki családok szállásolták el, és a holnap délután Győr főterén tartandó koncert után is helyi famíliák adnak nekik otthont.
A tíz napra a székelység nagykövetévé váló gyerekek Mühldorfban, Münchenben, Bécsben és Pozsonyban lépnek föl, de eltöltenek három napot az unió fővárosában, Brüsszelben is, ahol a belga parlamentben és más fontos helyeken énekelnek. Hogy a közös európai gondolat még jobban kiteljesedjen, a székely gyerekek kórusát két-két felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és budapesti éneklő fiatal egészíti ki.
Eközben tegnap Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke bejelentette, ünnepnappá nyilváníttatná a Délvidéken a nemzeti összetartozás napját, június 4-ét, és jelezte, hogy ebben a szellemben javaslatot terjeszt elő a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) holnapi szabadkai ülésén. A püspök a magyar köztársasági elnök vajdasági látogatáson Nagybecskereken lévő felesége, Schmittné Makray Katalin előtt vázolta fel ötletét. – Ha az előterjesztést sikerül átültetni a gyakorlatba, az a magyar kisebbségek lakta többi területnek is ösztönző példa lehet – vélekedett.
A püspök azt is elmondta, hogy szívesen látnák a magyarországi középiskolásokat a térségben. A 135 ezer lelkes, 30-40 százalékos munkanélküliséggel küzdő Nagybecskerek az egyik legdélebbi település Szerbiában, ahol még van magyar nyelvű középfokú oktatás.
– Az új kormány egy erős nemzetet szeretne építeni a határok módosítása nélkül – hangsúlyozta Katalin asszony a muzslyai katolikus fiúkollégiumban. „Nagyon örülök, hogy itt vagyok most, és még sok mindent nem láttam, úgyhogy valószínűleg majd egyszer visszajövök megint” – ígérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.