Északról már elindult az orosz gáz

Munkatársunktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében és aktív szerepvállalásával tegnap beindították az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat vezetéket; azaz megkezdődött a vezeték első vonalának feltöltése földgázzal – jelentette az AGI. Az olasz hírügynökség szerint Putyin a kompresszorállomás vezérlőtermében számítógépen nyitotta meg a gázcsapot. A vezetéken az utolsó hegesztést az orosz leningrádi területen lévő Portovaja-öbölben végezték augusztus 19-én, szeptember 3-án összekötötték a vezeték szárazföldi és tengeri részét, majd Németországból feltöltötték a vezetéket az úgynevezett párnagázként szolgáló nitrogénnel.
Az Északi Áramlat második csővezetéke már épülőben van: 650 kilométer már elkészült; a költségek pedig összesen 8,8 milliárd euróra rúgnak, írta az MTI. Az 1224 kilométeres vezeték a Balti-tengeren át közvetlenül köti össze Oroszországot és Németországot. A jelenlegi tervek szerint a két csővezeték egyenként évi 27,5, összesen 55 milliárd köbméter gázt szállít évente, de az orosz fél nem zárta ki további vezetékek építését. A Nord Stream AG (Északi Áramlat Rt.) tulajdonosai 51 százalékban a Gazprom, a BASF SE/Wintershall Holding GmbH és az E.ON Ruhrgas AG 15,5-15,5 százalékban, valamint a holland N.V. Nederlandse Gasunie és a francia GDF Suez S.A. 9-9 százalékban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.