EU-szabállyal dacolna London

Balogh Roland
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembemenne az európai uniós kölcsönzött munkaerő irányelvével David Cameron, aki lazítana az október 1-jén Nagy-Britanniában bevezetendő jogszabályon – állítja egy titkos brit kormányzati munkaanyagra hivatkozva a The Daily Telegraph. A brit napilap információi szerint a konzervatív kormányfő a várható kiadások miatt ellenzi az uniós szabályozás bevezetését, amely a számítások szerint mintegy kétmilliárd fontjába kerülne a briteknek. A direktíva alkalmazásával ugyanis a kölcsönzött, illetve időszaki jelleggel az Egyesült Királyságban dolgozó uniós munkavállalókat a britekével egyenlő jogok illetnék meg: azonos bérnívót kellene biztosítani, emellett jogosultak lennének a fizetett szabadságra, valamint 12 hét alkalmazást követően a szülési szabadságra.
Cameron ezért fontolgatja, miként halogathatná a még az előző munkáspárti kabinet idején elfogadott jogszabály bevezetését. A kormányfő stábja egy uniós ügyekben járatos ügyvédet is alkalmazott; Martin Howe feladata, hogy megvizsgálja, London jogilag hogyan kerülheti meg a direktíva alkalmazását. Ez a lépés azonban koalíción belüli konfrontációhoz vezethet, hiszen Howe megbízásával a konzervatívok gyakorlatilag megpróbálják kikerülni Vincent Cable, üzleti innovációért felelős liberális minisztert, aki a jogszabály bevezetése mellett állt ki. Howe egyébként három lehetséges megoldást javasolt a kormányfőnek: hígítsa fel és késleltesse a jogszabály bevezetését, terjesszen be egy új javaslatot a parlament elé, vagy nemes egyszerűséggel tagadja meg az ott foglaltak alkalmazását. A kérdést a konzervatívok esedékes éves közgyűlésén is megvitatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.