„Ez kínos és méltánytalan”

Nem érzi magát felelősnek a Gráf József azért, mert az a cég is érintett a Romániából importált GMO-szennyezett vetőmag miatt kirobbant botrányban, amelyben felügyelőbizottsági tag volt egészen addig, amíg a bíróság el nem rendelte a felszámolását. Kínosnak, ugyanakkor méltánytalannak tartja, hogy neve belekeveredett a botrányba.

Torkos Matild
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gráf József lapunknak azt mondta, hogy felügyelőbizottsági tagként a Sziget-Chem Kft. gazdálkodásával, pénzügyeivel foglalkozott, a társaság üzletpolitikájának meghatározása, így a vetőmag beszerzése is a cégvezetés kompetenciájába tartozott. Megírtuk: Gráf 2011 júniusáig ült a Sziget-Chem Kft. felügyelőbizottságában. Ez az a cég, amely ötezer zsáknyi romániai kukorica-vetőmagot hozott be az országba, s a laborvizsgálat 196 zsák tartalmáról állapította meg, hogy GMO-szennyezett. Gráf a Romániából vett – utóbb szennyezettnek bizonyult – vetőmag kapcsán azt mondta: az értékesítő cég, a Monsanto romániai leányvállalata EU-tanusítványt, minőségi bizonylatot adott arról, hogy az GMO-mentes.
A volt agrárminiszter megerősítette értesülésünket, ami szerint a romániai vetőmaghoz a hazai árnál jóval olcsóbban lehetett hozzájutni, ami csökkenthette a gazdák termelési költségét. Kiemelte: a Sziget-Chem által forgalomba hozott vetőmag miatt 100 hektárnyi területen kellett beszántani a kukoricát, amely töredéke az országban több mint ötezer hektáron megsemmisített ültetvénynek.
Gráf azt mondta, azért is érinti kínosan ez az ügy, mert „egész életében GMO-ellenes volt”, miniszterként is mindent megtett, hogy az ország megőrizhesse GMO-mentességét. Magyarázata szerint ha nem sikerült volna elérni, hogy fenntarthassuk a GMO-tilalmat, az úgynevezett együtt-termesztési törvény szigorú szabályai tették volna lehetetlenné a gyakorlatban a génmódosított növények termesztését.
Állítása szerint agrárminiszterként feszült volt a kapcsolata a GMO-szennyezési ügyben érintett két multinacionális céggel, a Pioneerrel és a Monsantóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.