Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ezüst és londoni kvóta

Munkatársunktól
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózóválogatottunk csütörtökig két ötödik helyet és vele két kvótát szerzett az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon (kötöttfogásban Módos Péter az 55, Deák Bárdos Mihály a 120 kg-ban), tegnap pedig egy újabb londoni repülőjeggyel érmünk is lett: a női 63 kg-ban Sastin Marianna nyakába ezüstérem került az eredményhirdetésnél!
A Vasas 28 éves versenyzője a 2005-ös budapesti vb-n még az 59 kg-ban végzett a második helyen, volt Eb-2. és Eb-3., majd fentebb lépett az olimpiai műsorán levő 63 kg-ba, s ugyan Pekingben csak a 15. helyen zárt, azóta vb-bronzzal és Eb-bronzzal is igazolta, hogy beleerősödött új súlycsoportjába. Tegnap pedig szárnyalt Isztambulban, elterelve a figyelmünket arról, hogy Barka Emese az 55 kg-ban, Sleisz Gabriella pedig az 59 kg-ban (ez nem olimpiai kategória) már az első meccsén kikapott és kiesett. Sastin Marianna sorrendben az Ázsia-bajnokság 2009-es arany-, idei bronzérmesét, az indiai Navjot Kaurt, a 2007-ben 59 kg-ban világbajnok francia Audrey Prieto-Bokhashvilit, majd az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmesét, az észak-koreai Kim Ran Mit gyűrte le könnyedén, két menetben. Így bejutott az elődöntőbe, és megszerezte az olimpiai kvótát is, ami kategóriánként az első hat helyezettnek jár.
Az elődöntőben a tavalyi Ázsia Játékokon ezüstérmes mongol Naszanburma Acsirbat következett, akit Sastin a 2010-es vb-n a negyeddöntőben legyőzött. A párharc végkimenetele most is ez lett, de ez a győzelem jóval nehezebben született meg, mint a korábbiak. A mongol versenyző sokáig kiválóan védekezett, ám Sastin az első menetet mégiscsak megnyerte egy csípődobással 2-0-ra, a másodikban pedig 5-2-re bizonyult jobbnak.
– Egész nap fantasztikusan ment a birkózás, meccsről meccsre egyre jobb és magabiztosabb voltam. Meg akartam mutatni, hogy igenis a világ élmezőnyéhez tartozom 63 kg-ban. Azt hiszem, ez sikerült – nyilatkozta az MTI helyszíni tudósítójának Sastin az esti döntő előtt.
Az aranyéremért a női birkózás egyik legnagyobb egyéniségével, a japán Icso Kaorival kellett megküzdenie, a 27 éves távol-keleti hölgy kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnokként állt fel a szőnyegre. Sastinnal a tavalyi világbajnokság elődöntőjében birkózott, akkor 1:0, 4:0-ra nyert. Ezúttal 4:0, 2:0-ra kerekedett felül a verhetetlen japán klasszis, de Sastin Marianna a vb-ezüsttel és az olimpiai kvótával is nagyon boldog lehet. És az is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.