Ezüsteső egy csepp bronzzal

Csak ne úgy, mint legutóbb – írtuk a moszkvai olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság múlt csütörtöki beharangozójában, és a tavalyi egy szem bronznál idén jóval gazdagabb is a termés. Szombaton a női döntőben Kovács Sarolta és a magyar csapat is ezüstérmet nyert, tegnap pedig a férfiaknál Marosi Ádám egyéni bronza mellett a csapat újabb ezüstöt szerzett.

MTI
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét másodperc előnnyel kezdhette az élről a lövészettel kombinált futást a tavaly junior-világbajnok Kovács, ám a jobb futónak számító ukrán Victoria Terescsuk az utolsó körben megelőzte, sőt, Kovács átmenetileg a harmadik helyre esett vissza, de nagy hajrával végül másodikként ért célba 5512 pontot gyűjtve. „Úgy voltam vele a futás előtt, hogy igyekszem megcsinálni, amit tudok, nem számolgattam. Tudtam, nagy futógépek, rutinos versenyzők vannak mögöttem, ezért elsősorban a lövészetre koncentráltam” – mondta az MTI-nek Kovács Sarolta.
Gyenesei Leila végül a 17., Tóth Adrienn pedig a 26. helyen végzett. A csapatversenyben is másodikok lettek a magyarok, miután az olimpiai bajnok Lena Schöneborn vezette német együttes másik két tagja Gyeneseit és Tóthot is megelőzte. „Saci (Kovács Sarolta – a szerk.) kiváló volt, nagyon nagy eredménynek tartom az ezüstérmet. Vívásban keményen, harcosan ment előre, úszásban hozta magát, hibátlanul lovagolt, s fantasztikus hajrával szerezte vissza a második helyet. A csapat gyenge kezdés után felállt, s nagyot küzdött, ráadásul fiatal együttesről van szó” – értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. „Saci ismét megmutatta, milyen jó versenyzőtípus. Még egy éve van a juniorok között, s most olyan öttusázók között állhatott fel a dobogóra, akik már jó néhány versenyen voltak érmesek. Jól vívott, az úszást egyéni legjobbjával nyerte meg, a lovaglását élmény volt nézni, s elbírta fejben a lövészetet is, végig kontrollálta a versenyt” – összegezte Kovács Sarolta versenyzését az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna, aki szintén edzője.
Gyenesei Leila a magyar szövetség helyzetértékelése szerint annak ellenére olimpiai kvótát szerzett, hogy csak a 17. helyen végzett. Pálvölgyi Miklós elmondta, az ötkarikás kvalifikációs szabályzatból azt olvasták ki, hogy mivel a vb-n – ahol három kvótát osztottak – olyan versenyzők végeztek a dobogón, akik már korábban szereztek olimpiai indulási jogot, ezeket a helyeket, európaiakról lévén szó, az öreg kontinens kapja meg. Azaz a júliusi Eb-ről további három versenyző, a 10., a 11. és a 12. helyezett kap kvótát. Angliában pedig Gyenesei végzett a 12. helyen, ugyanott Tóth Adrienn és Kovács Sarolta már olimpiai kvótát szerzett.
Mint tegnap Marosi Ádám, köszönhetően a férfidöntőben nyert bronzérmének. A lövészettel kombinált futást a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev kezdhette az élről, aki a hazai közönség biztatása közepette nem is engedte át másnak az első helyet. A már kvótás Kasza Róbert fél perccel mögötte rajtolt, nyakában az orosz Alekszandr Leszunnal, majd 15 másodperc múlva indult Marosi, nyomában egy harmadik orosz, Ilja Frolov. Leszun már az első körben megelőzte Kaszát, Marosit pedig Frolov üldözte. Mojszejev és Leszun elhúzott a többiektől, Marosi tartotta a távolságot Frolovval szemben, sőt az utolsó sorozatban jobban célzott, így kezdte lerázni riválisát. Mindketten befogták Kaszát, majd a célba Marosi biztos előnnyel érkezett be, s a vb-bronzérem mellett olimpiai kvótának is örülhetett. Lelkendezett is: „A gyenge vívás után nem gondolkoztam azon, mi lesz a folytatásban, mert éreztem a versenyt. Sokkal dinamikusabb voltam, mint a selejtezőben, jól bírtam fizikailag, nem viselt meg a vb előtti betegség és kihagyás. Aztán életem lovaspályáját mentem. Megvan a kvóta és ez nagyon jó dolog, nagyon boldog vagyok.”
Nagyot futott Demeter Bence, aki hatodik lett, s az egyéni induló Tibolya Péter is, aki nem mellesleg megnyerte a számot, és feljött a 10. helyre. Csapatban a kiválóan futó oroszok (Leszun, Frolov, Karjakin) 18 ponttal a magyarok elé kerültek, a harmadik Olaszország triója lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.