Fasírt (riport)

Fehér Béla
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan világot élünk, hogy bármi megtörténhet, nem csoda, ha az emberek mindent elhisznek. Annyi kacsa röpköd körülöttünk, mintha a Föld egyetlen nádassá változott volna. Érdekes, hogy minél dörzsöltebb, pénzéhesebb környezetben élünk, annál naivabbak leszünk, ami végső soron azt jelenti, hogy ma már a józan ész is csárdást jár zene nélkül. Az FB Press próbálja állni a sarat, tudósítói csak akkor utaznak a helyszínre, ha csakugyan valami érdekes történik. Így volt ez legutóbb is, amikor elterjedt a híre, hogy Plász Etelka, a darasznyai önkormányzat kézbesítője fasírtot sütött. A fasírt szóra az FB Press bizony felkapta a fejét, mert a gyorséttermektől, fagyasztott félkész konyhai alapanyagoktól és ízfokozóktól letarolt világban ugyan ki az a fafejű gyászmagyar, aki nekilát fasírtot sütni, amikor nincs is kinek, hiszen Plász Etelka egyedül él.
– Nincs kinek? Én talán senki vagyok? – nézett csodálkozva munkatársunkra Plász Etelka, majd lesütött szemmel hozzátette: – Imádom a fasírtot, kérem. De nem az egyben sültet, hanem a lapított gombóc alakút, mert már az édesanyám is olyanra formázta.
Persze, ki hiszi el ezt, ha nincs rá bizonyíték? Munkatársunknak arra a ravasz kérdésére, hogy elfogyott-e a fasírt, Plász Etelka habozás nélkül válaszolt. Dehogy fogyott! Tízet sütött, de mióta vakbéllel operálták, elmúlt a nagy étvágya, délben legfeljebb kettőt tud megenni főzelékkel, este pedig egyet hidegen. A hideg fasírt külön műfaj. Ha a fasírt népköltészet, a hideg fasírt szonett. Van, aki csak hidegen szereti, kenyérrel, kovászos uborkával, zöldpaprikával. Plász Etelka nyitotta a hűtőszekrényt, műanyag tálat vett ki, s mutatta a maradék három fasírtot. Három tenyérnyi barna gyémántot.
– Tessék, vegyen egyet! – kínálta munkatársunkat, aki nem tért ki a feladat elől. Kiderült számára, hogy a házilag készült fasírt négy, legfeljebb öt közepes falatot leharapva elfogyasztható, tömött állagú, mégis omlós, ideális hús-hagyma-paprika arányt mutató eledel csodás zamatokkal. Megrendülten nyelte le a fasírt utolsó darabját.
– Ez tényleg pokoli jó. Máskor is szokott fasírtot sütni?
– Amikor megkívánom. Vagy ha látok friss darált disznóhúst.
– Ezek szerint a fasírt sertéshúsból készül.
– Abból a legjobb, de lehet másból is. Például pulykából, de annak nincs íze. A pulykafasírt zsákutca.
Felkerestük a szomszédokat. Először Hollóéknál jártunk, de csak a családfőt találtuk otthon.
– Hallott arról, hogy Plász Etelka fasírtot sütött?
– Nemcsak hallottam, az illatát is éreztem, mert az a szikkadt banya mindig kinyitja az ablakot, ha süt valamit. Olyan pecsenyeszag úszott a kertem a fölött, kérem, hogy a fűzfát lelegeltem volna.
– Nem kínálta meg fasírttal?
– Ez? Inkább elteszi naftalinba. Múlt héten lekváros buktát sütött. Sírva ültem az ablaka alatt. Valami eltört bennem akkor.
Ecsediék, Plász Etelka jobb oldali szomszédai éppen a kertben szorgoskodtak.
– Még hogy fasírtot sütött? – dobta a sövényvágó ollót a földre Ecsediné. – Ezt meg ki mondta magának?
– Fasírtot már csak a moziban lát az ember, vagy még ott se, mert Darasznyán nincs mozi. Uram, már az ízére se emlékszem!
– Anyám még sütött fasírtot menyasszonykorában, de már a receptje is elveszett – veszi vissza a szót Ecsediné. – Plász Etelka pedig úgy hazudik, ahogy a csillag megy az égen!
– Én pedig az előbb ettem a fasírtjából. Nagyon ízlett – jegyezte meg munkatársunk, fölényes pillantást vetve a meghökkent háziakra.
– Maga is hazudik! Lefizette a büdös öreglány! Lakájmédia! – kiáltottak Ecsediék, és kapanyéllel kergették az utcára halálra rémült munkatársunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.