Fekete, fehér, igen, nem

Fesztelen, könnyed hangulatban készül profi-bokszpályafutása vélhetőleg legfontosabb mérkőzésére már az ukrajnai helyszínen, Doneckben Balzsay Károly. A WBO szervezet volt nagyközépsúlyú világbajnoka úgy oldja fel e látszólagos ellentmondást, hogy szerinte nincs miért izgulnia: ha nem szerzi meg holnap este Sztanyiszlav Kastanov ellen a WBA reguláris, azaz rendes vb-címét (az amerikai Andre Ward szuperbajnoki státust élvez), akkor befejezi pályafutását, ha viszont igen, akkor a csúcson folytatja azt.

Deák Zsigmond
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól hallom a gyermekzsivajt a háttérben, vagy ez csak az ukrán telefontársaság tréfája? – kérdeztük elsőre a 32 éves bunyóst.
– Nem tréfa, valóban a lányaim viháncolnak mögöttem, itt vannak Tücsivel (Reubl Tünde volt válogatott tornász, Balzsay Károly felesége – a szerk.) együtt.
– Azért egy kelet-ukrajnai iparvárosba elvinni a családot vb-címmeccs előtt, első hallásra nem túl logikus lépés.
– Lehet, de így szoktuk meg, Németországban is együtt voltunk. Itt két egymás melletti szobát vettünk ki a szállodában, ha pihennem kell, átmegyek és ledőlök. Doneck valóban nem a világ legszebb városa, de kedvesen fogadtak minket, s találtunk egy parkot a közelben, benne egy full extrás játszótérrel, oda járnak le a lányok. Ezenkívül eljöttek velem a bemutató edzésre, a sajtótájékoztatóra, együtt vacsorázunk, sétálgatunk, elvagyunk.
– A hangján kifejezett könynyedség, magabiztosság érződik, pedig az elmúlt hónapok hercehurcája, klubja válsága és egyre tolódó címmérkőzése kapcsán már a viszszavonulást fontolgatta. „Lekettyenés” helyett tehát inkább megacélozták a nehézségek?
– Az biztos, hogy rég nem éreztem magam ilyen jól. A felkészülés elején még stresszeltem, de aztán másfél-két hete valahogy minden a helyes kerékvágásba került. Megy a munka, dinamikus, friss vagyok, lehet mondani, valóban megacélosodtam.
– Ez nem is árt pályafutása legfontosabb csatája előtt. Hogy bírja ezt a nem mindennapi tétet?
– Jól, ugyanis nincs választásom. Ha elbukom, befejezem, és megyek a civil életbe, ha viszont nyerek, ott vagyok újra a legjobbak között, komoly lehetőségekkel. Az Inkin-meccs előtt, amikor a WBO vb-címe volt a tét, inkább kellett és lehetett variálni, mi lesz ekkor vagy akkor, most viszont csak fekete és fehér van, nincsenek árnyalatok. S a fekete is legfeljebb a bokszra vonatkozik, az életemre nem, hiszen már korábban is készültem a sport utáni folytatásra.
– Most viszont Sztanyiszlav Kastanov ellen készül, aki mellett áll veretlensége, a hazai pálya és egy világhírű edző, Freddie Roach. Nem tart „tőlük”?
– Kastanovval a bemutató edzésen találkoztam. Szimpatikus fickó, kiderült, hogy neki is két lánya van, mint nekem. Ami a szakmát illeti, erős menedzsment áll mögötte, amely eddig vigyázott rá, de most bedobta a mély vízbe. A hazai pálya és a fiatalsága mellette szól, de a rutin és a technikai képzettség mellettem. Freddie Roach? Itt volt a bemutatón, de nem mozogtam valami összeszokottan, valószínűleg még keveset dolgoztak együtt.
– Milyen befolyással lehet a teljesítményére a szabadtéri rendezés? Megmarad a kondija a végére is? Mert korábban volt, hogy elfogyott.
– Egyszer sem ugrott be kesztyűzés közben, váltott ellenfelekkel küzdve, hogy az erőnlétemmel bármi gond lehetne. Szabadtéren már bokszoltam, biztosan kiváló lesz az atmoszféra, a hangulat. Remélem, az enyém a meccs után is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.