Feladta magát Yvonne, a tehén

Stefan Lázár
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját elhatározásából befejezte több mint három hónapos csavargását a bajor erdőkben Yvonne, a világhírnevet szerzett zangbergi tehén. Kalandos kirándulása úgy ért véget, mint ahogy elkezdődött: egy ugrással a legelőt körülvevő kerítés felett. Négy borjú társaságában leltek rá, egy mühldorfi gazda földjén. A állatorvos egészségesnek találta, és a fülébe erősített azonosító alapján megállapította, valóban a sokat keresett Yvonne fejezte be mindeddig megmagyarázhatatlan vándorlását, amely médiaeseménnyé nőtte ki magát.
A mindössze 1080 lelket számláló falu, Zangberg polgármestere, Franz Märkl ismételten vidám mosollyal szemlélte a tv-társaságok forgatócsoportjait, amikor gumicsizmát húzva vágtak neki a közeli erdőnek. „Jól edzettük a tehenet. Ettől kezdve az egész ország ismeri szép településünk nevét” – hangoztatta elégedetten. Faluja újabb hírességgel gazdagodott tehát azután, hogy a múlt század elején Zita, az utolsó osztrák császárnő a zangbergi Szent József-kolostor iskolájában tanult. A későbbi XII. Pius pápa – akkor bajor apostoli nunciusként – ezen a vidéken töltötte nyári szabadságát 1917-ben.
Yvonne május végén jutott át egy vágóhíd erősáramú kerítésén, majd röviddel később a közelben járőröző rendőrautó lámpáinak fénycsóvájába került, és ettől a pillanattól kezdve a közlekedést veszélyeztető tényezőnek minősült. Negyven önkéntes igyekezett a nyomára bukkanni, majd különféle trükkökkel próbálták visszacsalogatni. Miután e kísérletek sikertelenek maradtak, Yvonne-t a hatóság közveszélyesnek nyilvánította, és engedélyt adott a vadászoknak arra, hogy agyonlőjék. A világsajtót közben bejárta a kalandvágyó marha híre, mire az illetékesek visszavonták a tűzparancsot. Az állat elkábításával megbízott vadász közbeavatkozására sem volt szükség. A kalandvágyó Yvonne a Gut Aiderbichl állatvédő alapítvány birtokán kap végleges menedéket, a vágóhídtól már nem kell tartania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.