Feljelentés Havasék ügyében

Kárpáti Zsuzsanna MSZP-s egészségügyi szakpolitikus 600 ezer forintot kapott 2006-ban egy szakértői tanulmány megírásáért, azonban az iromány kámforrá vált, vagy soha nem is készült el. Ehhez hasonlóan a szintén szocialista Havas Szófia szakértői munkájának sem találta nyomát az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata, ezért Budai Gyula büntetőfeljelentést tett a rendőrségen.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon az elszámoltatási kormánybiztos Havas Szófia és Kárpáti Zsuzsanna MSZP-s egészségügyi szakpolitikusok megbízási szerződései miatt – értesült a Magyar Nemzet. Bár Budai Gyula feljelentése ismeretlen elkövető ellen szól, a kormánybiztos lapunk birtokába került jelentéséből kiviláglik, hogy a – gyanú szerint valótlan tartalmú – teljesítésigazolásokat Matejka Zsuzsanna, az SZDSZ-es vezetésű egészségügyi minisztérium volt kabinetfőnöke írta alá.
A vizsgálat szerint ezek az igazolások „pongyola” megfogalmazásúak, hónapról hónapra ugyanazon mondatok ismétlődnek bennük, és nyelvtani hibáktól hemzsegnek. Továbbá dátumként sokszor vasárnap lett megadva, ami arra utalhat, hogy utólagos „lepapírozás” történt. De ami ennél is súlyosabb, hogy még azoknál a megbízási szerződéseknél sem találtak munkavégzést igazoló írásos dokumentumokat, amelyeknél a megállapodás azt kifejezetten előírta.
*
Ebből Budai Gyula azt a nyilvánvaló következtetést szűrte le, hogy az igazolásokat valódi teljesítés nélkül állíthatták ki. A vizsgálat rámutatott: az egészségügyi reform örve alatt a szaktárca vezetői korábbi vagy leendő miniszterekkel kötöttek szerződést. Így fordulhatott elő például, hogy előbb Rácz Jenő szerződött egészségügyi miniszterként Székely Tamással, majd később, Székely minisztersége idején ezt fordított felállásban is eljátszották.
A kormánybiztos jelentése kiemelte: az Egészségügyi Minisztériumban 2008-ban felállított szakmai felügyelőtanács (szft), majd a helyébe lépő Miniszteri Tanácsadó Testület (MTT) semmilyen kézzel fogható, érdemi munkát nem végzett, jegyzőkönyvek nem készültek, és csupán annyi bizonyos, hogy több millió forintnyi tiszteletdíjat kifizettek a balliberális holdudvarba tartozó szakpolitikusoknak, kórházigazgatóknak, akiket beültettek ezekbe a díszlettestületekbe. Az szft elnöke Havas Szófia volt, tagjai között pedig Gál Ilona, az egészségügyi tárca akkori szakállamtitkára is helyet kapott. Az MTT-nek pedig többek között Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, Kincses Gyula, a minisztérium államtitkára és Repa Imre, a Kaposi Mór Oktatókórház főigazgatója is tagja volt.
A kormánybiztos alaposan górcső alá vette Havas Szófia és Kárpáti Zsuzsanna megbízási szerződéseit. Eszerint Havas egy 2007. április 26-án kötött megbízási szerződés alapján havi bruttó 600 ezer forintot kapott az akkor Horváth Ágnes (SZDSZ) vezette Egészségügyi Minisztériumtól azért, hogy az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) megszüntetését levezényelje. A szerződés kikötötte, hogy a szocialista szakpolitikusnak írásos dokumentációt kell készítenie. Azonban ilyen iratok máig nem kerültek elő a jogutód szervezetektől, vagyis semmi nem támasztja alá, hogy Havas Szófia elvégezte volna a munkáját. Hiába hivatkozott arra korábban lapunknak nyilatkozva az MSZP-s politikus, hogy az OGYK megszűnt, tehát a munkáját elvégezte, azonban a szerződés szerint nem csupán ez volt a feladata.
A jelentés rámutat: a teljesítésigazolásokat a kabinetfőnök, Matejka Zsuzsanna írta alá, ezért esetében felvetődhet a hűtlen kezelés gyanúja. Az államnak okozott kár 1,8 millió forint.
Kárpáti Zsuzsannával is több szerződést kötött az egészségügyi tárca a balliberális kormányok idején. Egyrészt 2007-ben az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgató-felszámolóbiztosává nevezték ki. Emellett 2006. augusztus 1-jétől 2007. május 31-ig az egészségügyi miniszter tanácsadója volt havi 600 ezer, majd 150 ezer forintos díjazásért. Feladata az „ápolásbiztosítás kialakításának előkészítésével” kapcsolatos szakértői tanácsadás volt. Végül összesen 6,75 millió forintot fizettek ki neki. 2008 júniusában szakmai koordinációs feladattal bízták meg havi 800 ezer forintért. Itt hat hónapi munkáért összesen 4,8 millió forint ütötte a markát.
A kormánybiztos jelentése szerint Kárpáti Zsuzsanna esetében egy 2006. november 25-i vállalkozási szerződés vetheti föl bűncselekmény elkövetésének a gyanúját. Ugyanis a szocialista politikusnak 600 ezer forintért egy legalább 12 oldalas tanulmányt kellett megírnia „A központi régió regionális egészségügyi tanácsának fejlesztési lehetőségei, a működési problémák feltárása és a szervezetfejlesztés további lehetőségei” címmel. Bár a tanulmány leadását, tehát a teljesítést Matejka Zsuzsanna írásban igazolta, azonban az irományt az egészségügyi tárca jogutódja, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium máig nem találja. Ezért a kormánybiztos feltevése szerint ez esetben is felvetődik a hűtlen kezelés gyanúja a vélhetően valótlan tartalmú teljesítésigazolások aláírása miatt. Az államot 600 ezer forintos vagyoni hátrány érhette.
Hab a tortán: az elszámoltatási kormánybiztos szerint Kárpáti 2008-as miniszteri tanácsadása azért is aggályos, mert az EKI vezetőjeként eleve feladata lett volna a tanácsadással érintett tevékenységek elvégzése, tehát külön juttatást ezért a munkáért nem vehetett volna fel. Vagyis az MSZP-s szakpolitikus megbízatásai összeférhetetlenség gyanúját vetik fel – mutatott rá a kormánybiztos. Ezzel szemben Kárpáti Zsuzsa korábban úgy nyilatkozott: ha Budai Gyula üldözni kívánja, azt biztosan politikai okból teszi.
Budai Gyula a napokban átadta a vizsgálati jelentését Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek. Mellékelt levelében azt kérte a minisztertől, szólítsa fel Havast és Kárpátit elkészített anyagaik benyújtására. Ha ennek a szocialista politikusok nem tesznek eleget, akkor a tárca indítson ellenük polgári pert az okozott kár megtérítésére – nyilatkozta lapunknak a kormánybiztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.