Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Felmentette a bíróság a volt kormányfőt

Hírösszefoglaló
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette a párizsi fellebbviteli bíróság tegnap Dominique de Villepin volt francia miniszterelnököt, a többek között a jelenlegi államfő, Nicolas Sarkozy számára is kellemetlen Clearstream-ügyben. Villepint azzal vádolta az ügyészség, hogy az ő megrendelésére került a francia elnök neve arra a 2003-ban összeállított, utóbb hamisítványnak bizonyuló listára, amely több mint nyolcszáz francia közéleti személyiséget kevert pénzmosás gyanújába. Az ügyből a 2007-es elnökválasztás előtt lett politikai botrány, miután az elnökjelöltségre pályázó Sarkozy pénzügy-, majd belügyminiszterként tudomást szerzett arról, hogy a hamisítvány ügyében legfőbb riválisa, az időközben kormányfővé előlépő Villepin – még külügyminiszterként – titkos nyomozást rendelt el az ő tájékoztatása nélkül. Villepin mellett az ügy többi érintettjének is csökkentették a büntetését.
A volt francia kormányfő üdvözölte az ítéletet, mint mondta, ez bizonyítja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az ügyészség még tíz napig fellebbezhet az ítélet ellen, ahogy ezt megtette az elsőfokú verdikt után. Villepin tisztázása után beszáll a 2012-es elnökválasztási versenybe, ahogy ezt korábban sem titkolta. Megvádolása után kilépett a Sarkozy vezette UMP-ből, és Egyesült Köztársaság néven új pártot alapított. A jövő évi megméretése sikerét nehezíti, hogy a minap afrikai kenőpénzek elfogadásával vádolták meg, illetve támogatottsága egyelőre nem éri el az öt százalékot sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.