Félmilliárd forintot utalt eddig a kármentő alap

A Magyar Kármentő Alapba a befizetett több mint kétmilliárd forint adományból eddig 534 millió forint kifizetéséről döntöttek. Ezt a pénzt a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában érintett három település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatai kapják.

Velkei Tamás
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Devecser fideszes vezetője, Toldi Tamás közölte: a város több mint 350 millió forintot kapott eddig. Egy részét lakhatási támogatásra, tönkrement kisvállalkozások megsegítésére költötték, ez utóbbira alkalmanként 100–500 ezer forintot fizettek ki. Az eddig lehívott pénzből építenek majd a város határában felépült új lakóparkban orvosi rendelőt, mert a régit le kellett bontani az iszapkatasztrófa után. Az önkormányzat tervei között szerepel még iparterület fejlesztése, közösségi terek kialakításához telkek vétele, illetve tervezik, hogy támogatást nyújtanak az új lakóparkba beköltözötteknek garázs méretű melléképület kialakításához is. Pályáznak még a települést szebbé, élhetőbbé tevő beruházások finanszírozására, a helyi közlekedés korszerűsítésére és munkahelyek teremtésére is. Gondot jelent még, hogy a labdarúgó- és kézilabdapálya is az enyészeté lett a vörös árban, ezért jelenleg Ajkán edzenek a fiatalok. Jó hír viszont a városban élőknek, hogy a Rotary Klub és az önkormányzat segítségével, mintegy 60 millió forintos költséggel újjáépítették az 1910-ben épült volt posta épületét.
Kolontáron ugyancsak a károsultak, sérültek és vállalkozók megsegítésére folyósították a legtöbb pénzt abból a 155 millióból, amit eddig kapott a település. Fölépült egy iskolai sportpálya 12 millió forintért, és elvi döntés született más projektekről is, több pályázat folyamatban van, egyebek mellett emlékparkot alakítanának ki, sportöltözőt építenének és kisbuszt vásárolnának.
Somlóvásárhely eddig nagyjából 27 millió forintot hívott le – tudatta Marton László (Fidesz) polgármester, hozzátéve, hogy az öszszegből a károsultakat segítették. A település közműtervezésre is kapott forrást, a községben ugyanis a katasztrófa óta nem megfelelő az ivóvíz, kismamák, gyermekek nem is fogyaszthatják, de folyósítottak csatornahálózat terveztetésére is a falunak az alapból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.