Felpörgő közbeszerzés

Munkatársunktól
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új közbeszerzési törvény végrehajtási utasításai, amelyek részben a tanács segítségével készülnek, időben, a jogszabály életbelépésekor, jövő január elejére rendelkezésre állnak majd – mondta újságíróknak Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke. A vezető ismertetése szerint ezek a szabályok alkalmasak lesznek rá, hogy például a parttalanul elhúzódó jogorvoslati folyamatokat ésszerű keretek közé szorítsák. Gajdos Róbert hangsúlyozta, hogy a jogorvoslat alkotmányos jog, ezt csak nagyon körültekintően lehet korlátozni. Ugyanakkor egyes nagyberuházások, mint például a Zeneakadémia épületének a rekonstrukciója azért húzódik régóta, mert nem zárult le a jogorvoslati eljárás.
Az idei év első felének történéseiről az elnök elmondta, hogy összességében 5301 közbeszerzést folytattak le az ajánlatkérők, ez 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ugyanakkor az eljárások idei 771,8 milliárd forintos összértéke csak 8,9 százalékkal haladta meg a tavalyit. Az eljárások 47 százalékában használtak az ajánlatkérők uniós forrást, egy éve ez az arány 37,6 százalék volt. Értékben viszont a közbeszerzések 53 százalékában volt uniós forrás, annyiban, mint a múlt év első felében – tette hozzá az elnök. A közbeszerzések értékének 55 százaléka volt építési beruházás, ez megegyezik a tavalyival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.