Feltérképezték Házsongárdot

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a kolozsvári Házsongárdi temető műemlék sírjainak topográfiai felmérése, az adatok feldolgozását a tervek szerint szeptember közepéig fejezik be – írta tegnap a Szabadság című napilap. A topográfiai felméréshez a kolozsvári Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság javaslatára kezdett hozzá a román kulturális minisztérium, miután a temetőben az elmúlt években több sírt is megrongáltak.
A műemlékké nyilvánításra javasolt síremlékek jegyzékét a román országos műemlékvédelmi bizottságnak kell jóváhagynia, és miniszteri rendeletnek is meg kell erősítenie. A jegyzék egyelőre körülbelül háromszáz tételből áll – A lutheránus temető kivételével a köztemető régi részét már feltérképeztük: mindent bemértünk azért, hogy ha majd a védelemre javasolt listát bővíteni lehet, ne kelljen újrakezdeni a munkát – magyarázta a lapnak Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a romániai műemlékvédő fórumok a lehető legsegítőkészebben viszonyultak a felméréshez.
A helyrajzi adatok összegyűjtése azonban csak a műemlékké nyilvánítás első lépése, hiszen a jegyzék minden egyes eleméhez adatlapot kell csatolni, amelynek kitöltése további aprólékos kutatást igényel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.