Felügyeletet kapnak a fővárosi kórházvezetők?

Évtizedes fejlesztési ígéretek valósulhatnak meg Budapesten, többek között a római-parti gát tervezése és több fővárosi csomópont, a Széll Kálmán tér, a Móricz Zsigmond körtér vagy a Nyugati tér átépítése, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönt az új javaslatokról. Az előterjesztések szerint folytatódhat a városi közlekedés, a közterület-használat és a közszolgáltatások átalakítása, a szimbólumok pontosítása, és lezárulhat a kórházak állami átadásának a folyamata is.

2011. 09. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz napirendi pont tárgyalásával folytathatja munkáját augusztus 31-én a Fidesz– KDNP-s többségű Fővárosi Közgyűlés. A főváros 2012 januárjától adja át az államnak a 12 önkormányzati kórház fenntartását az államnak. Erről a képviselők asztalán szerepel a megállapodástervezet a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, a zökkenőmentes átadás-átvetelt pedig közös munkacsoport segítheti.
Különleges beszámolási és tájékoztatási kötelezettséget vezetne be Tarlós István főpolgármester a fővárosi kórházak vezetőinek addig, amíg az intézményeket át nem veszi az állam. A lapunk birtokába került előterjesztés, illetve megállapodás melléklete szerint előzetesen egyeztetniük kell szinte minden lépésükről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében az átadás-átvételben eljáró állami háttérintézménnyel, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel. Így például az ingó- és ingatlanvagyon bármilyen mértékű megterheléséről, az esetlegesen már meglévő terhek előtörlesztéséről, a jogszabályban meghatározott minimális munkaerőlétszám túllépéséről, a jutalmazásról, a vezetők kinevezéséről és felmentéséről, az ellátáshoz közvetlenül nem kapcsolódó beszerzésekről – például bútorvásárlásról, gépkocsibeszerzésről –, a hat hónapot meghaladó vagy bruttó hárommillió forintot elérő ingatlanhasználatról. Továbbá előzetesen tájékoztatniuk kell az állam nevében eljáró szervezetet az intézmények működésével összefüggő bármely írott és elektronikus sajtóorgánumtól érkező megkeresés teljesítéséről.
A képviselők elé szerdán kerülő javaslatok között szerepel a budapesti közlekedési intézményrendszer átalakítása, a Budapesti Közlekedési Központ feladatainak bővítése, a BKV konszolidált üzleti jelentésének az elfogadása is, s jóváhagyhatják a Budapesti Városüzemeltetési Központ Holding Zrt. alapító okiratát, a közszolgáltatási feladatok további szétválasztását.
Módosulhat a főváros hónapokkal ezelőtt megváltoztatott új zászlaja: a Budapest címerével ellátott fehér zászlót nemzetiszínű farkasfogak helyett a jövőben piros-fehér-zöld sáv szegélyezi majd.
A várható közgyűlési döntésekkel régi, még a Demszky-korszakban megígért fejlesztések kezdődhetnek meg Budapesten. Így például végső tervezési szakaszába ér a római-parti gát, amelynek nyomvonalát most jelölik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.