Feszülten várt 9/11

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulójának közeledtével nemcsak a megemlékezésekre készülődnek világszerte. Attól is tartanak a szervek, hogy a szimbolikus jelentőségű napon egyesek megpróbálnak valamilyen akciót végrehajtani, kiaknázva a fokozott médiafigyelmet.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételezések szerint készülő terrortámadást hiúsított meg a berlini rendőrség. A német hatóságok tegnapi bejelentése szerint két feltételezett terroristát őrizetbe vettek, úgy tudni, hogy egy 28 éves gázait és egy 24 éves libanoni származású németet. A berlini államügyészség „súlyos terrorcselekmény” előkészítésének gyanújával vizsgálatot indított a két férfi ellen. A hatóságok átkutatták az érintettek lakását, és ott robbanóanyag előállítására alkalmas hűtőelemekre, illetve vegyszerekre bukkantak. A készenléti rendőrség a hajnali órákban Berlin Wedding városnegyedében egy mecsetet kutatott át, majd két másik városnegyedben az érintettek lakását is. A két férfit ezt követően őrizetbe vették. A hatóságok gyanúja szerint a feltételezett terroristák az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából terveztek merényletet. Nem kizárt ugyanakkor az sem, hogy a feltételezett merényletet XVI. Benedek pápa szeptember második felében esedékes berlini tartózkodására időzítették.
Iszlámábád kiadja az Egyesült Államoknak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét és két társát, akiket a minap fogtak el Pakisztánban amerikai segítséggel – közölte tegnap a pakisztáni hadsereg szóvivője. Athar Abbász nem mondta meg, mikor adják ki, de leszögezte: a hatóságoknak és a katonai vezetésnek mindig is az volt a szándéka, hogy felszámolja az al-Kaida helyi szárnyát. Júnisz al-Mauritánit és az al-Kaida két másik ismert alakját, Abdulgaffár as-Samit és Messzara as-Samit a minap fogták el Kvettában. A pakisztáni hadsereg szerint Júnisz al-Mauritánit még „személyesen” Oszama bin Laden, az al-Kaida május elején megölt vezetője bízta meg azzal, hogy „dolgozzon ki és hajtson végre merényleteket amerikai állampolgárok ellen az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.